Prinsjesdag 2023: bestaanszekerheid voor iedereen

nieuws

Misschien merkte je het zelf of hoorde je het van werknemers: veel mensen hadden de afgelopen tijd meer moeite om rond te komen. Daarom zet het (demissionaire) kabinet in op reparatie van de koopkracht en bestaanszekerheid voor iedereen. Tijdens Prinsjesdag 2023 werden de plannen voor het komende jaar bekend. Wat betekenen ze voor jou als werkgever? 

Hogere loonkosten

Het minimumloon maakt in 2024 plaats voor het minimumuurloon. Dat betekent dat medewerkers met een 38- of 40-urige werkweek er flink op vooruitgaan. Het uitgangspunt wordt namelijk het ‘oude’ uurloon van een minimumloner met een 36-urige werkweek. De loonkosten zullen dus volgend jaar stijgen. 

Tijdelijke contracten moeilijker

De regels rondom tijdelijke contracten worden aangescherpt. Nu mag je een tijdelijk contract in 3 jaar maximaal 2 keer verlengen. Daarna geldt een wachttijd van 6 maanden. Deze wachttijd wordt 5 jaar. Dat betekent dat het moeilijker wordt met tijdelijke contracten te werken. 

Belastingvrij ov-abonnement

Het verstrekken van een ov-abonnement of voordeelurenkaart wordt makkelijker. Belangrijk is wel dat deze zakelijk wordt gebruikt. Er komt één gerichte vrijstelling, in plaats van de twee regelingen die er nu zijn voor ov-abonnementen voor je medewerkers.

Overige belastingplannen

Tijdens Prinsjesdag zijn diverse belastingmaatregelen bekendgemaakt die gevolgen kunnen hebben voor jou als ondernemer. Denk aan indexering van de tweede schijf in box 1 (belasting over inkomen uit werk en woning). Hierdoor gaan werkenden met een hoog inkomen meer inkomstenbelasting betalen. Voor box 3 (belasting over vermogen door sparen en beleggen) ga je belasting betalen over het werkelijke rendement. De mkb-winstvrijstelling gaat in 2024 van 14% naar 12,7%. Ondernemers gaan daardoor over een groter deel van de winst belasting betalen. Tot slot wordt de zelfstandigenaftrek verder afgebouwd.

Opleiding en training

Misschien schreven jouw medewerkers zich de afgelopen jaren in voor het populaire STAP-budget. Helaas komt hieraan per 1 januari 2024 een einde. Omdat het kabinet het wel belangrijk vindt dat mensen zich blijven ontwikkelen tijdens hun loopbaan, wordt de SLIM-regeling aangepast. Dit is een subsidie gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb. Voor de periode van 2024 tot en met 2027 komt een bedrag van € 73,5 miljoen beschikbaar voor individuele scholing van mensen.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden