Prinsjesdag 2023: iedereen moet kunnen rondkomen

nieuws

Stond jouw budget de afgelopen maanden ook wel eens onder druk? Dan was je niet de enige. Veel mensen geven aan steeds moeilijker te kunnen rondkomen. Dat komt vooral door duurdere producten in winkels en hogere energiekosten. Daarom presenteerde het kabinet tijdens Prinsjesdag 2023 plannen om de bestaanszekerheid van mensen te vergroten. Wat betekent dat voor jou?

Heel wat mensen merken in hun portemonnee dat het dagelijks leven duurder is. Uit onderzoeken blijkt ook dat veel werkenden het moeilijk vinden om maandelijks de eindjes aan elkaar te knopen. Het is daarom dat het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend maakte om in 2024 structureel 2 miljard euro extra te besteden aan het verbeteren van de koopkracht van gezinnen en mensen met een laag (midden)inkomen.

Minder belasting, sneller contract

Goed nieuws voor werkenden met lage of middeninkomens: zij gaan minder belasting betalen. Dat komt doordat de zogenoemde arbeidskorting omhooggaat. Daarnaast werkt de politiek verder aan het aantrekkelijker maken van de arbeidsmarkt. Zo krijgen werkenden sneller een vast contract en weten ze beter waar ze aan toe zijn qua rooster en inkomen. Ook richt de regering zich nog steeds op de aanpak van misstanden bij arbeidsmigranten.

Doorsnee Nederlander gaat erop vooruit

Andere maatregelen voor 2024 zijn verhogen van de huurtoeslag en het kindgebonden budget. Dit zorgt ervoor dat grote gezinnen en gezinnen met oudere kinderen beter kunnen rondkomen. Het Tijdelijk Noodfonds Energie wordt deze winter weer opengesteld. Zo krijgen mensen met hoge kosten en een laag inkomen een deel van de energierekening vergoed. Door deze plannen gaat de doorsnee Nederlander er 1,7% op vooruit.

Opleiding en training

Misschien was jij wel een van de duizenden mensen die zich de afgelopen jaren inschreef voor het populaire STAP-budget. Helaas komt hieraan per 1 januari 2024 een einde. Omdat het kabinet het wel belangrijk vindt dat mensen zich blijven ontwikkelen tijdens hun loopbaan, wordt de SLIM-regeling aangepast. Dit is een subsidie gericht op het stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb. Voor de periode van 2024 tot en met 2027 komt een bedrag van € 73,5 miljoen beschikbaar voor individuele scholing van mensen.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden