‘Iedereen kan in de tuinbouw werken’
Meriam van Lier werkt al jaren tussen de gerbera’s. Dit jaar vierde ze haar 12,5-jarig jubileum bij AB Werkt. Ze wil graag een lans breken voor de tuinbouwsector. ‘Voor mensen die minder uren willen werken, is de tuinbouw heel geschikt.’
Meriam is geboren en getogen in de tuinbouw: op het champignonbedrijf van haar ouders. Dat bedrijf wilde ze niet overnemen, dus ging ze na de mavo en de Middelbare Tuinbouwschool aan de slag op een rozenkwekerij. Negentien was ze, en het hechte en kleine familiebedrijf bleek de perfecte plek om haar werkende leven te starten. Daarna volgden de Proeftuin in Meterik, Noord-Limburg, Deze baan sloot beter aan bij haar opleiding. Na vele jaren in het onderzoek gewerkt te hebben werd het bedrijf opgeheven .De werknemers werden gedetacheerd en zo kwam ze bij Ron Hesen kwekerij terecht. De kwekerij beviel direct heel goed, van beide kanten. Meriam kreeg net als een aantal andere medewerkers een dienstverband via AB Werkt. Ze stapte deeltijd in om voor haar toen nog jonge kinderen te zorgen en om tijd aan haar paarden en de paardensport te besteden. Nu 12,5 jaar later voelt ze zich helemaal een werknemer van Ron. Met AB Werkt heeft ze een goede, zakelijke band.
Gerbera als favoriet
Haar werk in de kas bevalt Meriam heel goed. ‘Eigenlijk kan iedereen het doen. Ik vind het fijn, rustgevend. Je staat de hele dag tussen de bloemen, dat is gewoon mooi.’ Gedurende haar loopbaan zag Meriam verschillende soorten teelten langskomen: rozen, tomaten, komkommers, bloemgewassen en vollegrond. Gerbera’s vindt ze een fijne teelt om te oogsten. Ze doet dat in teamverband. ‘Een voordeel van de gerbera’s vind ik dat je over het gewas heen kunt kijken, waardoor je beter contact hebt met je collega’s.
Warme zomers
Als ze dan toch een minpuntje van haar werk moet noemen, is dat de warmte in de kas. Zeker met de extremere zomers van tegenwoordig. ‘Met 36 graden is het wat minder prettig om te werken.’ Bij Ron Hesen Kwekerij hebben ze de kas daarom wit gekrijt. Dat houdt de felle zon tegen, zodat het niet nog eens tien graden warmer aanvoelt.
Plantenziektes herkennen
Meriam heeft veel kwaliteiten. Flexibiliteit is er één van. Een keer een dag extra werken of overuren maken, daar heeft ze geen moeite mee. Ze probeert het thuis altijd te regelen. Die flexibiliteit krijgt ze ook terug van haar werkgever, bijvoorbeeld als ze zelf een keer moeilijk zit. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Een andere kwaliteit is haar scherpe blik voor plantenziektes. Daardoor krijgen ziektes geen kans om zich te verspreiden en blijft de kwaliteit van de gerbera’s hoog.
Ook parttime
‘Zeker voor mensen die minder uren of parttime willen werken, is de tuinbouw geschikt’, aldus Meriam. De beloningen zijn weer voor iedereen gelijk, dus is de sector voor Nederlandse medewerkers en bijvoorbeeld jongeren weer een stuk interessanter geworden.’ Werkgevers die om personeel verlegen zitten, adviseert ze dan ook meer open te staan voor parttimers. Dat kan erg goed uitpakken: ’Dat Ron zo meedacht met mijn thuissituatie maakt dat ik hier na al die jaren nog altijd met enthousiasme werk.’ Het is wel flink aanpakken, stelt Meriam, toch kun je met dit werk ook je hoofd mee leegmaken. ‘Het is lichamelijk werk, maar het voelt als ontspanning.
Meer uren
Over de toekomst is Meriam nog niet zeker. Als ook de jongste wat zelfstandiger is, wil de Limburgse graag wat meer uren maken. Een switch tussen teelten, of promotie naar een verantwoordelijkere functie in de tuinbouw ziet ze niet zitten. Wel schiet het weleens door haar hoofd om haar creatieve hobby ‘inrichting en interieur’ uit te bouwen. Wie weet wat de toekomst brengt. Maar voorlopig hoeven de gerbera’s nog niet voor haar vertrek te vrezen.