Ortolanda: de grootste radijsproducent van Europa

ervaringsverhaal

Achter de naam Ortolanda gaat 40 jaar radijsteelt schuil van de familiekwekerijen Cornelissen uit Melderslo (voorheen Cornelissen Fresh Food) en Coolbergen uit Oude-Tonge. Sinds 2017 dragen zij de naam van de in 2000 samen opgerichte Italiaanse radijskwekerij in Borgo Grappa. Opa Cornelissen legde in de jaren ’60 in Leunen de basis voor Cornelissen Fresh Food. Zoon René Cornelissen bouwde het bedrijf vanaf de jaren ’80 verder op. Sinds 1 januari 2019 maken ook kleinkinderen Monique en Ruud Cornelissen deel uit van het team. Een gesprek met Monique over haar loopbaanontwikkeling en de ontwikkeling die Ortolanda heeft doorgemaakt.

In 1982 werd in Melderslo door de familie Cornelissen het eerste radijsje geteeld. Sindsdien is er veel veranderd en heeft het bedrijf flinke groeistappen gezet, zowel nationaal als internationaal. Aan de twee Nederlandse vestigingen in Melderslo en Oude-Tonge werd in 2000 een derde vestiging in Italië toegevoegd. Die expansie naar het buitenland was een belangrijke strategische beslissing. Grotere aanvragen konden daardoor efficiënter en sneller worden verwerkt.

Van Londen naar Borgo-Grappa

Monique Cornelissen studeerde Commerciële Economie met als specialisatie Leisure Management. Ze liep stage in London en kon na haar studie in vaste dienst bij Parkhotel Horst. Maar Horst werd het niet. In plaats daarvan koos ze voor Borgo Grappa, waar ze anderhalf jaar werkte in de radijskwekerij. Monique: ‘Een mooie, leerzame tijd waarin ik me verder kon verdiepen in het bedrijf, de Italiaanse cultuur én taal. Ook heb ik een personeelsvereniging opgezet voor de diverse medewerkers die we daar in dienst hebben.’

In 2016 kwam Monique terug naar Nederland om parttime te gaan werken in het bedrijf van haar vader René in Melderslo. Sinds 1 januari van dit jaar houdt zij zich fulltime bezig met de administratie, marketing, personeelszaken en certificeringen. Broer Ruud is verantwoordelijk voor de Technische Dienst.

Drie kwekerijen

‘Vanaf mei 2017 produceren we onder de naam Ortolanda’, gaat Monique verder. ‘Dit is een handelsnaam voor de intensieve samenwerking tussen onze drie locaties in Melderslo, Oude-Tonge en Borgo Grappa. Onze kwekerijen in Melderslo en Oude-Tonge kun je qua omvang goed met elkaar vergelijken. We werken op iedere locatie met ca. 10 fulltimers, 3 parttimers, 10 scholieren en een aantal uitzendkrachten. Radijsjes worden het hele jaar geproduceerd, maar in het voorjaar is er een piek. De tijdelijke krachten zijn er tussen maart en mei. Onze locatie in Borgo Grappa is groter van omvang, daar werken we met ca. 100 medewerkers.’

Tuingebouwgebied onder Rome

De hoge personeelskosten, maar vooral de stookkosten om de kassen in de winter op temperatuur te houden, brachten René Cornelissen, Willem-Jan en Ad Coolbergen op het idee om op onderzoek uit te gaan in Zuid-Europa. Welk land kent het beste handelsklimaat? Hoe doet men het daar? Monique: ‘Zij bezochten landen zoals Spanje, Griekenland en Marokko. Maar uiteindelijk zijn we terechtgekomen in Borgo-Grappa. Een echt tuinbouwgebied, zo’n 80 kilometer onder Rome, op twee kilometer van de kust. Willem-Jan Coolbergen is hier algemeen directeur. Zijn broer Ad Coolbergen is directeur in Oude-Tonge. En mijn vader op onze locatie in Melderslo.’

Gewild exportproduct

Circa 95% van de radijsproductie in Melderslo wordt geëxporteerd. Monique legt uit waarom. ‘Radijs heeft in Nederland geen beste naam. Men vindt het vaak bitter of te scherp. Die smaak heeft alles te maken met de hoeveelheid zon. Hoe meer zon, hoe meer mosterdolie er wordt aangemaakt in het blad. En dat proef je uiteindelijk in de knol. Radijsjes die minder zon krijgen zijn heerlijk en veel minder scherp.’

Radijs is een zeer gezonde groente, maar in Nederland moeilijk aan de man te brengen. In Nederland zijn circa 8 grote radijstelers actief die o.a. ook leveren aan grote supermarktketens zoals Jumbo en Albert Heijn. Bij Ortolanda kijken ze daarom vooral ook over de eigen landsgrenzen. Monique: ‘Vanuit Melderslo zetten we in de winter de meeste radijsjes af in Duitsland. Dat komt omdat er in Duitsland ’s winters geen radijs wordt geteeld. Veel verkopen we aan Duitse supermarkten. Vanuit onze locatie in Italië gaan veel radijsjes naar de supermarkten van Lidl.

Zonder blad

Ortolanda biedt radijsjes in verschillende verpakkingsvormen en sorteringen aan. Er zijn snoepzakjes, 1 kg zakken en 10 kg zakken. En je hebt de keuze uit radijs met of zonder blad. Monique: ‘Zonder blad zijn radijsjes langer houdbaar. Voor export naar landen zoals Frankrijk, Scandinavië en de Baltische staten zijn ze in die vorm het meest populair.’

AB Werkt

Mark Bus, accountmanager bij AB Werkt, heeft in de loop der jaren een goede relatie opgebouwd met Ortolanda. Monique: ‘Als we iemand zoeken voor een specifieke functie, weten we dat we bij AB Werkt moeten zijn. Mark Bus kent ons goed, weet hoe wij werken en welk type persoon bij ons past. Een aantal jaren geleden hebben wij Peter Philipsen na een dienstverband via AB Werkt in vaste dienst genomen. En sinds februari van dit jaar werkt Gerard Habraken via AB Werkt bij ons. Gerard is een goede medewerker die we op termijn willen inzetten als teeltman. Die functie hebben we speciaal voor hem gecreëerd. We zijn blij met hem en met de samenwerking met AB Werkt.’

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden