In quarantaine na je vakantie: krijg je doorbetaald?

nieuws

De zomer is inmiddels officieel van start en de vakantieperiode is aangebroken. Gelukkig is het weer mogelijk om af te reizen naar een aantal landen. Als werknemer heb je de verantwoordelijkheid om te zorgen dat je geen risico’s loopt. Per land zijn er andere regels. Daarnaast zijn er gevolgen voor jou als werknemer als je naar een land gaat waar je een verhoogd risico loopt op de besmetting. Wat dit betekent, leggen we in dit artikel uit.

Indeling risicogebieden

De overheid heeft een overzicht gemaakt van die landen waar het veilig is om op vakantie te gaan. In kleurcodes is aangegeven welke landen veilig zijn en welke niet. Dat overzicht kun je hier bekijken.

Vanaf 8 augustus zijn alle landen in de EU geel of groen. Kom je daarvan terug van vakantie, dan is het advies: test jezelf. Ook na vaccinatie of als je corona hebt gehad, kun je het virus namelijk nog bij je dragen en anderen besmetten.

Kom je terug uit een land met een geel reisadvies? En ben je nog niet volledig gevaccineerd of heb je geen corona gehad? Dan is het dringende advies om op dag 2 en dag 5 na aankomst een test te doen bij de GGD.

Reis je buiten de EU, dan kan het zijn dat je naar een oranje of rood gebied gaat. Volg dan de richtlijnen van de overheid. Er gelden dan wel regels over de doorbetaling van je salaris, die lees je hieronder.

Testen na aankomst in Nederland

Voor iedereen die naar Nederland komt uit het buitenland is het advies: test uzelf. Ook na vaccinatie of als u corona hebt gehad, kunt u het virus namelijk nog bij u dragen en anderen besmetten. Komt u uit een land met een geel reisadvies? En bent u nog niet volledig gevaccineerd of bent u hersteld  van corona? Dan krijgt u het dringende advies om op dag 2 en dag 5 na aankomst een gratis coronatest te doen bij de GGD. Ook als u geen klachten heeft, kunt u het virus bij u dragen en anderen besmetten.

De gevolgen als je als werknemer op reis gaat naar deze gebieden

  • Als je op vakantie gaat naar een ‘groen’ of ‘geel’ gebied en je wordt besmet met corona, dan heeft de werkgever de normale loonbetalingsverplichting bij ziekte.
  • Ga je naar een land met als kenmerk ‘oranje’, dan neem je een groot risico. Het betekent dat je bij terugkeer 10 dagen verplicht in quarantaine moet (ook als je niet ziek bent). Met een coronatest op dag 5, kun je na een negatieve uitslag de duur van de quarantaine verkorten. Deze dagen moet je sowieso incalculeren als extra vakantiedagen. Jouw werkgever heeft namelijk geen loonbetalingsverplichting als je in quarantaine moet. Bovendien, raak je besmet met corona, dan kun je geen aanspraak maken op doorbetaling tijdens ziekte.
  • Reizen naar een rood gebied is vrijwel onmogelijk. Ga je toch, dan geldt hetzelfde als bij code oranje.

Als je je aan de maatregelen houdt, dan staat niets in de weg om lekker te genieten en te ontspannen. We wensen je dan ook een fijne zomer toe. Blijf alert, blijf gezond.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren