Onbezorgd internationale werknemers inzetten?

artikel

Heb je moeite met het vinden van (goede) medewerkers? Een internationale werknemer is dan in veel gevallen een goede oplossing. Zeker in beroepen waar beheersing van de Nederlandse taal geen vereiste is, bieden arbeidsmigranten jouw bedrijf veel mogelijkheden. Denk aan een productie-omgeving, kassen of de logistiek. Is een medewerker uit een ander land ook aantrekkelijk voor jóuw bedrijf?

De drempel om gebruik te maken van internationale werknemers is lager sinds het mogelijk is om vrij te reizen, werken en wonen voor inwoners van de EU. Arbeidsmigratie is nog altijd groeiende. Arbeidsmigranten maken bovendien steeds meer deel uit van de samenleving.

In de praktijk komt er wel het een en ander bij kijken. Zoals bijvoorbeeld de werving van de juiste internationale werknemers in het buitenland. Vooral Polen en Roemenen staan er voor open om in Nederland aan de slag te gaan. Na een zorgvuldige screening en bemiddeling volgt de reis naar Nederland. Poolse mensen komen voornamelijk met de auto of touringcar, waar Roemeense mensen sneller het vliegtuig pakken.

Bij aankomst moet het administratief kloppen. Denk aan een BSN-nummer voor de belastingdienst en verloning. Naast een werklocatie hebben ze natuurlijk ook huisvesting nodig. Soms regelen ze dit zelf, maar in de meeste gevallen moet er een geschikte en veilige accommodatie geregeld worden.

Datzelfde geldt voor het vervoer van en naar de werkgever. Dat kan met auto’s, maar lang niet alle internationale werknemers hebben een rijbewijs. Dan is het belangrijk om ze op loopafstand van het werk te huisvesten, of bijvoorbeeld een fiets te regelen.

Zowel de begeleiding bij al het voorgaande als tijdens het werken bepaalt voor een groot deel het succes. En ook het (werk)geluk van de arbeidsmigrant hangt hier voor een groot deel van af. Begeleiding in de moedertaal is in dat geval een pré. Bij AB Werkt goed geregeld.

Kortom: er is een hoop te doen voordat je onbezorgd een internationale werknemer kunt inzetten op jouw bedrijf. Wist je dat AB Werkt dit van A tot Z uit handen neemt? Jij de lusten, wij de lasten. Van bemiddeling, huisvesting tot het vervoer; AB Werkt regelt het.

Hoe wij dit organiseren? Alles volgens de Nederlandse wet- en regelgeving? Onze mensen leggen het graag aan je uit.  Neem contact op met het regiokantoor bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden.

Meer hierover lezen Vacature aanmelden

 

Twee grote klanten, Modexpress en YourSurprise, maken veel gebruik van internationale inzet. Hieronder delen zij hun ervaringen met AB Werkt in een filmpje:

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden