Bijzonder groen en plantgeheimen bij Neervenplant

ervaringsverhaal

Op de eerste dag van de zomer is het rustig in de kassen van Neervenplant. De piek is net voorbij op de kwekerij voor terras- en kamerplanten. Theo en Lida van Neerven kweken planten met een geschiedenis, voor de toekomst. Hun specialisatie: Cyperussen en bloeiende planten.

De eerste in West-Europa

Ze begonnen ooit met aubergines en tomaten. In 1997 besloten Lida en Theo van Neerven zich op planten te richten. “We hielden altijd in ons achterhoofd: we moeten iets doen wat niemaVan Neerven Plantnd anders doet”, zegt Theo. “Natuurlijk waren er wel meer telers van terras- en kamerplanten. Maar toen we Mandevilla’s gingen telen, waren we de daarin de eerste in West-Europa.” Mandevilla’s zijn bloeiende planten die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komen. Neervenplant verkoopt verschillende soorten Mandevilla’s en andere planten die maandenlang bloeien.

Verleden en toekomst

Neervenplant ligt in het Peeldorpje Helenaveen. Pal naast de kwekerij vind je Theo en Lida’s woning. Natuurlijk met een prachtig gevulde tuin – en een net zo gevuld terras. “Het eerste papier werd van de Cyperus gemaakt”, zegt Lida. Ze gebaart naar een stevige Cyperus Papyrus in een pot. “In die stengels zit een soort schuim. Vroeger vlochten ze daar in Egypte een matje van, drukten ze het plat en polijstten ze het daarna met een steen. Zo ontstond het eerste papier.”

Maar de plant heeft ook een glansrol voor de toekomst. “De landbouwuniversiteit in Wageningen testte in 2019 verschillende planten op hun luchtzuiverende werking”, zegt Lida. “De Cyperus Alternifolius kwam toen als beste naar voren.”

Het geheim van de Cyperus

Hoe ze met de Cyperus in aanraking kwamen is een bijzonder verhaal. Eind jaren negentig sloten Theo en Lida zich aan bij een kuipplantenvereniging. Daar ontmoetten ze een Belgische verzamelaar.

“Hij was in de vijftig toen hij erg ziek werd”, zegt Lida. “Zijn arts zei: ‘Je moet een hobby vinden waar je veel tijd in kan steken, zodat je niet kan piekeren.’ Dus hij begon planten te verzamelen. Hij was niet de soort persoon die iets halfbakken deed. Dus op een gegeven moment noemden ze hem ‘de Kuipplantenkoning van België’. Mensen kwamen in bussen naar hem toe om zijn planten te bekijken.”

In zijn collectie zaten ook Cyperussoorten. In ijsbakjes gaf hij een paar gezaaide plantjes mee aan Theo en Lida. “Op een gegeven moment zijn we ze zelf gaan zaaien en kweken”, aldus Lida. “Dat heeft hij nog meegemaakt. Hij is heel oud geworden, ondanks de kanker.” Omdat het onzeker was hoe lang hij nog zou leven, leerde hij Theo en Lida alles wat hij over de plant wist. “Hij zei: ‘Als ik doodga, moeten jullie het geheim weten.’ We hebben zo veel aan hem te danken. Natuurlijk financieel, maar hij was ook een leuk mens.”

Lockdowngroen

Van Neerven Plant“Ik heb proberen uit te zoeken wanneer we met AB Werkt zijn gestart. Maar dat is nog uit de tijd van de papieren facturen”, zegt Theo met een lach. “In ieder geval: jaren geleden.” AB Werkt ondersteunt Neervenplant met Nederlandse en internationale medewerkers.

In de coronacrisis ging het hard met het bedrijf. Toen konden ze de hulp goed gebruiken. “Mensen zijn steeds meer bezig met groen”, zegt Lida. “Je hoeft maar een interieurmagazine open te slaan en je ziet huizen en buitenruimtes vol groen. Toen de lockdowns kwamen, waren mensen meer thuis. Ze hadden meer aandacht voor hun leefomgeving en dus werden er meer planten verkocht.”

Goed zorgen voor personeel

Zelfs met ondersteuning van AB Werkt was het lastig om genoeg personeel te vinden. Maar ook daar vonden ze een oplossing voor. “We waren erg gefocust op het vinden van mensen voor fulltime functies”, zegt Theo. “Toen we dat loslieten, hadden we veel meer succes. We dachten: waarom nemen we niet gewoon wat meer mensen parttime aan? Uiteindelijk kregen we het werk alsnog gedaan.”

Van Neerven PlantNeervenplant heeft nu zowel Nederlandse als internationale medewerkers in huis vanuit AB Werkt. “Wat betreft het internationale personeel worden we geheel ontzorgd”, zegt Theo. “Zij komen hier steeds een paar maanden werken. Ze hebben dan ook een woning en vervoer nodig. Dat regelt AB Werkt. Ik vind het belangrijk dat er goed voor ze gezorgd wordt. Dat is namelijk niet bij iedere uitzendorganisatie het geval. Bij AB Werkt is het perfect geregeld.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden