Waarom werkgevers moeite hebben met het regelen van huisvesting?

artikel

Door de krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt, werken steeds meer bedrijven met internationale werknemers. Deze arbeidsmigranten, vaak uit landen als Polen, Roemenië of Bulgarije, werken in Nederland aan hun toekomst. Voor veel werkgevers zijn ze dé oplossing om het personeelstekort op te lossen en planningen rond te krijgen. Maar er komt heel wat bij kijken om medewerkers vanuit het buitenland aan het werk te krijgen. Vaak is het regelen en organiseren van huisvesting het grootste struikelblok. Maar waarom hebben werkgevers moeite met het regelen en organiseren van huisvesting?

Als arbeidsmigranten naar Nederland komen, ontbreekt het hen vaak aan een goed onderkomen. In Nederland moeten ze op zoek naar huisvesting. Een plek om zich ‘thuis te voelen’ en buiten werktijd een stabiel en sociaal leven op te bouwen. Om meerdere redenen is huisvesting voor werkgevers juist een groot probleem. In dit artikel leggen we dit uit.

Belangrijker nog: als je internationale medewerkers via AB Werkt inzet, wordt huisvesting en zoveel andere zorgen volledig uit handen genomen.

5 reden waarom werkgevers vaak moeite hebben met het regelen van huisvesting:

 1. Tekort aan locaties

  Een actueel thema in Nederland en bij de laatste verkiezingen is de woningmarkt. Het tekort aan huizen. Om die reden is er vanzelfsprekend ook een schaarste aan huisvestinglocaties. Dit maakt het moeilijk voor werkgevers om geschikte accommodaties te vinden voor buitenlands personeel. Het tekort zorgt voor grote concurrentie en hogere prijzen voor huisvesting.

 2. Hoge kosten

  Om als werkgever ook huisvesting aan te bieden, kan en dure aangelegenheid zijn. Het kost niet alleen huur of aanschaf van een locatie, maar je betaalt ook voor onderhoud, veiligheid, controle en andere operationele kosten.

 3. Ingewikkelde regelgeving

  In Nederland staat het belang en de veiligheid van werknemers hoog aangeschreven. Het is daarom ook terecht dat er veel regels en wetgeving zijn verbonden aan huisvesting. En nog extra als het gaat om huisvesting voor arbeidsmigranten. Als werkgever moet je voldoen aan die normen en eisen om de veiligheid, hygiëne en prettige omstandigheden te kunnen waarborgen. Daar betaal je fors voor.

 4. Logistiek van en naar werk

  Vaak is huisvesting niet direct naast de werkvloer. Dat maakt het nog ingewikkelder. Want hoe regel je het vervoer van en naar het werk? Dat vereist extra planning en ook kosten voor transport. Zet je auto’s in, of fietsen? Hoe zorg je ervoor dat de kosten zo laag mogelijk blijven; door bijvoorbeeld carpoolen. En waar ligt de verantwoordelijkheid als er iets mis gaat op de weg? Allemaal zorgen rondom vervoer van en naar werk van arbeidsmigranten.

 5. Faciliteiten en vrije tijd

  Gelukkige en gezonde werkgevers zijn belangrijk. Als het buiten het werk goed gaat; zal ook de productiviteit op het werk hoger zijn. Het welzijn en sociale behoeften van internationale werknemers moet niet uit het oog verloren worden. Naast een veilige en gecertificeerde huisvesting, helpt het ook om nog wat extra’s te bieden. Denk aan recreatieve ruimtes, een ruimte om te fitnessen of Wi-Fi.

  Deze vijf punten kunnen het lastig maken om je als werkgever te wagen aan huisvesting. Maar wat als Nederlandse arbeidskrachten het werk niet meer willen doen? Of je simpelweg mensen tekort komt om al het werk gedaan te krijgen?

  Neem contact op met AB Werkt

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden