Medewerkers motiveren? Dat doe je via deze tips!

blog

Medewerkers motiveren? Dat doe je via deze tips! Gemotiveerde medewerkers zijn energieker, innovatiever, meer gefocust én productiever. En dat heeft natuurlijk ook een positief effect op de prestaties en resultaten van jouw team of bedrijf. Maar hoe zorg je dat medewerkers op en top gemotiveerd zijn? 

 

1) Stel haalbare doelen

Doelen die onhaalbaar zijn of lijken zorgen ervoor dat medewerkers het gevoel hebben constant aan het werk zijn zónder dat het afkomt. Zadel je personeel dus niet op met te veel werk en onrealistische doelstellingen. Hak de werkzaamheden in stukjes en formuleer samen subdoelen die te overzien zijn.

2) Geef vertrouwen

De meeste medewerkers vinden het prettig om zelfstandig te kunnen werken. Het is dan ook belangrijk om ze het vertrouwen te geven om dit te doen. Je kunt als werkgever met doelstellingen en regelmatige evaluaties prima controleren of het werk volgens planning verloopt.

3) Deel complimenten uit

Mensen zijn gelukkiger op de werkvloer als hun bijdrage gezien én gewaardeerd wordt. Geef daarom regelmatig complimentjes. Focus niet alleen op het eindresultaat, maar geef ook schouderklopjes tijdens de werkzaamheden.

4) Betrek medewerkers

Door je medewerkers zoveel mogelijk te betrekken bij beslissingen en plannen, zorg je ervoor dat ze zich meer willen inspannen om samen doelen te bereiken. Zo laat je ze onderdeel zijn van het bedrijf in plaats van een buitenstaander die alleen maar uitvoert.

5) Stimuleer creativiteit en ontwikkeling

Laat je medewerkers niet dag in dag uit hetzelfde werk uitvoeren, dat gaat vervelen. Geef ruimte voor ontwikkeling, vernieuwing en creativiteit – ook binnen een functie die iemand uitvoert. Of biedt duidelijke doorgroeimogelijkheden naar een andere rol binnen het bedrijf.

6) Zorg voor goede werkomstandigheden

Zorg voor goed materiaal, een schone en veilige werkplek. Is dit niet op orde, dan krijgt je medewerker het gevoel niet als volwaardig te worden gezien. Tijdens corona is dit een extra punt van aandacht.

7) Vier successen, wees positief

Alleen een salaris zorgt niet direct voor meer motivatie. Kleine extraatjes doen dit vaak wel. Geef bijvoorbeeld na een pafronding van een project een feestje of borrel. Of een bonus. Doe niet moeilijk als een medewerker wat eerder naar huis gaat of later komt. Als het werk maar gedaan wordt. Stel je flexibel op.

8) Zorg voor maatwerk

Tot slot: het is niet one size fits all. Ieder mens is anders en elke medewerker heeft op eigen manier behoefte aan motivatie. Kijk dus goed naar de persoonlijke eigenschappen en wensen van elke medewerker, en pas jouw manier van motiveren daarop aan.

Ben je tevreden over je huidige medewerkers? Zorg ervoor dat ze gemotiveerd blijven. Investeer in ze en behoud ze voor je bedrijf.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden