Matthijs van Luijk (Bio van Luijk): “We kijken altijd naar mogelijkheden”

ervaringsverhaal

De broers Antoine en Matthijs van Luijk bestieren twee bedrijven in biologische glastuinbouw in Sint Annaland. Zij kwamen in 1994 in dienst bij hun vader waar destijds iemand van AB Werkt de bedrijfsverzorging deed. Nu doen de broers vooral een beroep op AB Werkt in het hoogseizoen. Dan werken er zo’n 6 tot 10 mensen extra, waarvan een aantal werknemers ieder jaar terugkomen. “Waarom ze zo graag komen? Nou, dat moet je eigenlijk aan hun vragen”, lacht Matthijs. “Ik denk omdat het werk ze bevalt en we het goed met elkaar kunnen vinden.”

Toen de broers in het bedrijf kwamen, werd de bedrijfsverzorging via AB Werkt langzaam afgebouwd. “We waren met genoeg mensen om dat zelf te doen.” Een aantal jaar was er niet veel contact met AB Werkt. “Maar stilstand is achteruitgang. Investeren is nodig om te blijven bestaan. We kijken altijd naar mogelijkheden en grijpen kansen aan. We besloten flink te investeren om te kunnen groeien. Bij groei horen meer medewerkers en daarom werd het contact met AB Werkt intensiever.”

Antoine en Matthijs namen in 2007 het bedrijf over van hun vader. Matthijs is tevreden over hoe de samenwerking met AB Werkt loopt. “Het is makkelijk om iemand te spreken en de gesprekken lopen goed. Maar ook alles wat je zelf online kan doen, is goed geregeld. Als je inlogt, heb je direct een compleet overzicht. Het invoeren van gegevens is gemakkelijk.”

Tomaten en paprika’s

De ene tak vak van Bio van Luijk is het telen van verschillende soorten biologische paprika’s en biologische tomaten in kassen. In 1999 ging het bedrijf over van ‘regulier’ naar biologisch. De andere tak is het telen van biologische zaden. “De tomaten en paprika’s gaan in januari de kassen in. Vanaf april hebben we voor de oogst extra medewerkers nodig. Eind oktober, begin november worden de laatste paprika’s en tomaten verkocht. In het hoogseizoen varieert het aantal tijdelijke medewerkers van zes tot tien.”

Werving

AB Werkt vraagt ruim op tijd naar de verwachtingen en wensen van Bio van Luijk. “AB Werkt doet de werving voor ons. Dat is vooral fijn voor de zaadteelt, want dat is toch meer specialistisch werk dan plukken. AB Werkt is er goed in om daar de juiste mensen voor te selecteren. Het werven gaat ook wel eens mis, dan krijgen we iemand die niet bij ons past. Maar als dat zo is, komen ze snel met iemand anders.”

Huisvesting

Dat AB Werkt ook voor goede huisvesting van die medewerkers zorgt, is voor Bio van Luijk nog een belangrijke reden om voor AB te kiezen. “De woningen zijn meestal in de buurt, op fietsafstand. Soms verblijven seizoenskrachten wat verder weg, dan komen ze met de auto. Maar het is altijd goed geregeld.”

 

Medewerkers nodig?

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden