Marcin Pallach: “Niets is onmogelijk. Alles is te leren.”

ervaringsverhaal

Marcin Pallach (33) komt uit Polen en woont nu vijf jaar in Brabant. In zijn thuisland zocht hij naar buitenlandse vacatures om meer financiële zekerheid te krijgen. Hij stuitte op een advertentie van een bemiddelingsbureau dat werk aanbood op een varkenshouderij. Toen hij reageerde, ging het snel. Binnen een paar dagen was Marcin in Nederland en ging aan de slag voor wat toen nog AB Brabant heette.

 

Werken met dieren

Omdat Marcin al een tijdje zonder werk zat, was hij bereid om alles aan te pakken. Hij wist dat hij graag met dieren wilden werken, want daar had hij ervaring mee. Hij voelt zich vertrouwd met dieren. Als kind kwam hij al vaak op de boerderij van zijn oom. Marcin kwam terecht bij het bedrijf van Peter Ammerlaan en dat is vele malen groter dan dat van zijn oom in Polen. Hard werken en letterlijk zijn handen vies maken had hij daar al geleerd. Marcin: “Onmogelijk? Dat bestaat voor mij niet. Met de juiste instelling kun je veel bereiken.”

Band met ondernemer Peter

Marcin werkt nog steeds op het bedrijf van Peter Ammerlaan. “Toen ik hier begon, voelde ik me meteen thuis. Nou ja, het voelde als mijn tweede thuis”, vertelt Marcin. Peter verraste hem door vanaf het begin open, hartelijk en vriendelijk te zijn. Marcin vervolgt: “Als werkgever is hij veeleisend en eerlijk, maar vooral ook menselijk. Ik vind dat een belangrijke eigenschap als je medewerkers voor je wil winnen. Peter helpt mee als dat nodig is en daarom ben ik ook altijd bereid om extra bij te springen mocht dat nodig zijn. We doen dit sámen! Onze wisselwerking is uitstekend, juist omdat we elkaar ook de ruimte kunnen geven.”

Taalcursus via AB Werkt

Toen Marcin net in Nederland was, sprak hij alleen Engels. Door de jaren heen heeft hij zijn Engels maar ook zijn Nederlands naar een hoger niveau getild. Hij pikt de Nederlandse taal sneller op door bijvoorbeeld met Peter en andere collega’s te praten. Via AB Werkt heeft hij een basiscursus Nederlands gevolgd. Marcin: “Nederlands is een lastige taal, maar ik verbeter mezelf elke dag.”

Gezin in Nederland

Sinds maart van dit jaar zijn Marcin’s vrouw en twee kinderen ook in Nederland. Daar heeft hij erg naar uitgekeken. Nu geniet hij van elk gezinsmoment. Zijn grootste hobby is dan ook het samenzijn. Maar ook zijn auto is zijn trots. Hij lacht: “De varkensstal moet schoon zijn, maar mijn auto moet blinken.”

Dagdagelijkse dingen

Marcin werkt vijf dagen in de week van zeven tot half vijf. Zijn tijden staan niet helemaal vast, maar hij stelt zich flexibel op. Ammerlaan heeft drie grote locaties, dus er is altijd werk genoeg. Biggen worden geboren en moeten behandeld worden. Andere werkzaamheden zijn insemineren, de dieren ophalen voor vervoer, stallen schoonspuiten of iets repareren. Samen met zijn collega’s pakt Marcin zijn verantwoordelijkheid. Marcin: “We doen het samen, dus als dat betekent dat ik vroeger moet beginnen of later moet stoppen, dan doet ik dat. Ik vind dat logisch.”

Samenwerking met AB Werkt

In de vijf jaar dat Marcin via AB Werkt heeft gewerkt, heeft hij op meerdere huisvestinglocaties gewoond. Daardoor heeft hij regelmatig contact gehad met de hospitality medewerkers van AB Werkt. Zij helpen en begeleiden Marcin en alle andere internationale werknemers. Sinds Marcin een privéwoning heeft, is dat contact minder. Zelf vindt Marcin dat niet erg, want hij wil graag zelfstandig zijn. Peter Ammerlaan helpt hem als hij vragen heeft en er is regelmatig contact met de personeelsbeheerder van AB Werkt. Die komt soms langs op het bedrijf of ze bellen even voor een babbeltje.

Ambassadeur

Marcin is zo tevreden over AB Werkt, dat hij ook anderen benadert om hier te komen werken. Zijn collega Mietek is zo iemand en ook zijn eigen vrouw werkt nu voor AB Werkt. Zo toont Marcin zijn betrokkenheid bij AB Werkt en bij het bedrijf van Peter. Bij de zomerbarbecue van AB Werkt of bij activiteiten voor internationale werknemers is Marcin altijd een graag geziene gast én ambassadeur.

Nog een laatste tip van Marcin aan alle (internationale) mensen die op zoek zijn naar werk: “Geef nooit op, niets is onmogelijk. Als je echt wilt werken, kun je alles leren.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden