Koeienliefhebber Daan Jacobs al 12,5 jaar tevreden tussen de varkens

ervaringsverhaal

Als kleine jongen was Daan Jabobs (34) al actief bij een plaatselijke koeienboer. Hij hielp met melken en was zo’n liefhebber dat hij rond zijn tiende alle nummers én namen van de koeien uit zijn hoofd kende. Nu viert hij zijn 12,5 jarig jubileum bij AB Werkt, waar hij bekendstaat als een nuchtere, tevreden medewerker met passie voor het vak en de dieren.

Na de basisschool besloot Daan zo snel mogelijk koeienboer te worden. Daarvoor moest hij naar het Citaverde College, maar niemand uit het dorp ging die kant op. Omdat hij niet alleen naar school wilde fietsen, deed hij twee jaar lang een horecaopleiding. Uiteindelijk koos hij alsnog voor  een agrarische opleiding op het mbo en startte hij zijn werkzame leven via AB Werktbij varkenshouderij Geurts in Grashoek. Twee jaar lang ging hij elke donderdag naar school voor een agrarische BOL-opleiding. ‘Waardevol voor mijn verdere loopbaan’, blikt Daan terug. Na Geurts volgden opnieuw de varkens: eerst bij varkensfokbedrijf Hagens in Grubbenvorst en sinds anderhalf jaar Van Asten in Ysselsteyn.

Bijzondere band

Bij Van Asten is Daan samen met de opdrachtgever en een weekendhulp verantwoordelijk voor 270 zeugen en 2.500 vleesvarkens. De fulltimer werkt snel en secuur en heeft naar eigen zeggen altijd ‘goeie zin’ om aan de slag te gaan. Een groot voordeel van het werk vindt hij dat het afwisselend is. ‘Ik doe alle voorkomende werkzaamheden op het bedrijf. Denk aan voeren, schoonspuiten, de kraamstal met biggetjes, enten en controles.’ Directe collega’s heeft hij niet, maar de band met zijn baas is bijzonder. Zo gingen ze vorig jaar samen naar een voetbalwedstrijd in de Duitse Bundesliga. ‘Het tripje naar Mönchengladbach is een mooie herinnering, weer eens wat anders dan een bedrijfsuitje.’

Limburgs kampioen

Daan woont in het dorp Velden, waar hij een graag gezien gast is. Hij speelt elke zondag voetbal in een vriendenteam. Als ceremoniemeester en bestuurslid is hij verbonden aan carnavalsvereniging ‘Gekke Maondaag’. Samen met  zijn vader houdt Daan Shetlandpony’s. Ze fokken de pony’s en doen mee aan shows. In 2019 werden vader en zoon zelfs Limburgs kampioen. ‘Absoluut eer voor het werk dat er in gaat zitten’, zegt Daan. Wat hij doet het met veel plezier.

Lompere werk

De biggenbatterij en het zien opgroeien van de biggen tot vleesvarkens noemt Daan een mooi en bijzonder proces. Het fysieke werk schuwt hij niet. ‘Het lompere werk is wel mijn ding’, vertelt hij. ‘Zoals de varkens laden, dat vind ik leuk om te doen. ’Varkens zijn heel nieuwsgierig, maar kunnen niet tegen stress. Je moet rustig blijven en een goed gevoel aan ze overbrengen.’ Van zijn omgeving hoort Daan dat hij een neus heeft voor kwaliteit. ‘Bij het verkopen van de beste biggen, weet ik ze wel uit te kiezen. Ik zie welke goed zijn, en welke minder.’

Nieuwe uitdaging

Helaas stopt Van Asten begin 2021. De eigenaar stemde samen met zo’n twintig andere varkenshouderijen in Noord-Limburg in met de subsidieregeling sanering varkenshouderij van het kabinet. Daarmee eindigt ook het werk voor Daan. Met accountmanager Loes van Lier en de recruiter van AB Werkt in Horst zoekt hij naar een nieuwe uitdaging. Daan staat open voor wat anders. Hij noemt de groensector of de koeien. Wanhopen doet hij niet; hij heeft alle vertrouwen in zichzelf en AB Werkt. ‘Als je wilt werken, is er altijd werk’, zegt hij.

Update:

Begin april 2021 nemen we opnieuw contact op met Daan. Hij geeft aan weer op zijn plek te zitten. Ditmaal bij van Dinther Varkens BV in Heusden (Oost-Brabant). Op de vraag hoe hij daar terecht is gekomen, geeft hij een verrassend antwoord. Zijn huidige werkgever zag zijn interview op LinkedIn, met het open eind voor een nieuwe uitdaging en benaderde Daan om voor hem te komen werken. De dag voor Kerst werkte hij voor het laatst bij Van Asten. Op maandag 4 januari ging hij aan de slag bij van Dinther. Ideaal. Omdat hij tevreden is over het werkzame leven en de rol van AB Werkt, loopt zijn huidige contract ook weer via AB Werkt. Accountmanager Loes heeft hij inmiddels ingeruild voor Rien Verhagen. Niets persoonlijk natuurlijk, maar Rien is actief voor kantoor Hoogeloon.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden