Klein en flexibel met 100.000 bakstenen per dag

ervaringsverhaal

Tim Hunnekens – Steenfabriek Vandersanden

Het begon in 1912 met 1 tot 2 soorten bakstenen voor een paar klanten uit de buurt. Anno 2019 maakt Vandersanden – voorheen Façade – in Beek zo’n 100.000 bakstenen per dag voor klanten in onder andere Nederland, Engeland, België en Duitsland. In allerlei groottes en kleuren. “Je kunt kiezen uit wel 50 verschillende soorten in 3 formaten,” aldus plantmanager Tim Hunnekens. 

Een grote steenfabriek zou je denken. Niets is echter minder waar. “Ten opzichte van concurrenten zijn we een klein bedrijf,” vertelt Tim. “Dat heeft veel voordelen. Omdat onze fabriek klein is, kunnen we kleinere oplages maken als dat nodig is. Grote bedrijven zijn gericht op de bulk, die zullen dit minder gauw kunnen doen. Daarnaast is onze fabriek ingericht om te wisselen van steensoort en snel in te kunnen spelen op de vraag van de markt.”

Internationale markt

De steenfabriek maakt sinds 2017 deel uit van de Vandersanden Group met vestigingen in Nederland, België en Duitsland. De bakstenen uit Beek worden geleverd aan tussenhandelaren, die samenwerken met architecten en aannemers voor bouwprojecten en particulieren. Ongeveer één derde van de stenen wordt verkocht in Nederland, de rest gaat vooral naar Engeland, België, Duitsland en andere exportlanden zoals Israël en Rusland. Vooral de Engelse markt is booming. Tim: “Die zijn aan het hamsteren voor de Brexit. We weten niet wat dit in de toekomst gaat doen, maar wij zijn voorbereid. We hebben al nieuwe sorteringen op de plank liggen.”

Werknemers zijn belangrijk

In Beek werken zo’n 45 mensen. Er wordt veel in de werknemers geïnvesteerd, de mens staat centraal. “Medewerkers kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan gezondheidstrajecten,” geeft Tim aan. “En ze kunnen opleidingen volgen om beter te worden in hun werk of als persoon.” Er is dan ook nauwelijks verloop bij de steenfabriek. Mensen werken er 10 tot 20 jaar of zelfs langer. Ze groeien met het bedrijf mee. “Bij ons heerst een echte familiecultuur, iedereen heeft iets voor elkaar over. We werken keihard hier. En iedereen kan en wil elkaar vervangen als dat nodig is.” Tim is als echte people manager vaak op de werkvloer te vinden en betrekt zijn medewerkers ook graag bij nieuwe bedrijfsplannen.

Poolse medewerkers

AB Werkt levert het personeel voor de nabewerking van de bakstenen. Dat is fysiek zwaar werk en daar zijn geen Nederlandse werknemers voor te vinden. Daarom zet Tim er Poolse medewerkers voor in. Hun arbeidsethos is ontzettend goed volgens Tim. “Ze werken hard en goed en ze willen graag veel uren maken. Ik kan ze dat bieden, en ook perspectief. Het werk hier is vast, dus je staat niet na een paar weken weer op straat. Daarnaast kunnen ze opleidingen volgen. We organiseren bijvoorbeeld binnenkort een cursus Nederlands.’’

Samenwerking met AB Werkt

Gemiddeld werken er 13 Polen in de steenfabriek. Ze lopen net als iedere andere medewerker in Vandersanden-kleding en worden ook uitgenodigd voor de personeelsuitjes. Tim profiteert van hun grote netwerk. “Bij een vacature draagt er altijd wel iemand een kennis of familielid aan. Zo werken hier bijvoorbeeld een vader en zoon.” De samenwerking met AB Werkt verloopt al jaren naar grote tevredenheid. “Het is gewoon goed geregeld, er wordt rechtstreeks geschakeld met de teamleider. En valt er eens iets kleins voor, dan wordt dat goed opgelost. We zijn overburen, dat maakt de relatie informeel. Je loopt makkelijk bij elkaar binnen als dat nodig is.”

Niet stilstaan

In de bedrijfsprocessen is sinds de overname in 2017 het een en ander veranderd. Tim: “Onze IT-systemen zijn gelijk getrokken met alle Vandersanden-vestigingen. Net als de afdelingen HR, Finance en Verkoop. Onze productie blijft echter autonoom, de producten van de diverse fabrieken verschillen te veel van elkaar.” Het bedrijf staat niet stil. “We hebben een nabewerkingslijn erbij gekregen, waardoor we meer kunnen produceren. Dat moet ook wel, want de vraag naar bewerkte stenen groeit.”

Toekomstplannen

Voor de komende tijd staan er verbeterplannen op de rol. “We willen in het najaar, begin 2020 efficiënter gaan werken. De kleivoorbereiding is nu bijvoorbeeld gekoppeld aan de productie. Dat willen we loskoppelen zodat we beter kunnen voorwerken. Door beter te kunnen anticiperen en meer te kunnen testen, verhogen we onze flexibiliteit én kwaliteit.” Daarnaast wordt de plek waar de arbeidsmigranten werken rond 2022 vernieuwd. “Dat verbetert de arbeidsomstandigheden. Nu wordt zomer en winter buiten gewerkt, straks alleen nog maar binnen.”

Groei

Natuurlijk had de overname ook nadelen. Tim: “Het maken van keuzes is bijvoorbeeld lastiger geworden. Als we voorheen iets wilden veranderen, dan hakten we snel de knoop door. Nu gaat dat over veel verschillende lagen. Maar dat hoort bij de groei.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden