Basisschool De Lochtenbergh: “Klasseboeren maakt de wereld van kinderen groter”

artikel

AB Werkt is trotse sponsor en partner van het initiatief ‘Klasseboeren’. Tijdens de ‘Week van de Klasseboer’ bezoeken basisschoolklassen leden van AB Werkt. Het doel? De kloof tussen kinderen en het agrarische leven verkleinen. Renske Somerwil is coördinator onderbouw op Basisschool De Lochtenbergh in Tilburg. Ieder jaar gaan hun leerlingen langs bij de boer. “De kinderen zijn elke keer zó enthousiast!”

Uitgestrekte weilanden

Toen Basisschool De Lochtenbergh voor het eerst aan een Klasseboerenbezoek deelnam, was het gelijk duidelijk. Het zou niet bij één keer blijven. “We dachten: dit moeten we elk jaar gaan doen”, zegt Renske Somerwil. “Want het is zo belangrijk dat kinderen dit meekrijgen.”

De meeste leerlingen van Basisschool De Lochtenbergh komen zelden in de natuur. In de buurt van de school is wel een kinderboerderij waar klassen soms wandelen. Maar daar zijn geen uitgestrekte weilanden te ontdekken of koeien om te aaien.

Verwijderd van de natuur

“Als leerkrachten is het onze taak om de wereld van leerlingen groter te maken”, legt Renske uit. “En daar hoort onderwijs bij over waar ons voedsel vandaan komt. We willen ze in contact brengen met de natuur en laten zien dat alles met elkaar samenhangt. Dat is heel belangrijk. Want vooral in stedelijke gebieden zijn we zo ver verwijderd geraakt van de natuur.”

Hoge flatgebouwen

Volgens Renske is het voor de kinderen in hun wijk extra belangrijk om op bezoek te gaan bij de boer. “Kijk maar om je heen”, begint Renske. “In Tilburg-Noord vind je veel hoge flatgebouwen. Veel van onze leerlingen hebben thuis geen tuin. Ze komen weinig in contact met dieren of de natuur. Een pak melk komt uit de koelkast en verder hebben ze geen idee wat daaraan vooraf is gegaan.”

Gelijke kansen

Daarnaast wonen er in de buurt veel gezinnen met lage inkomens. “Wij maken ons hard voor gelijke kansen”, stelt Renske. “Dat is een ideaal dat veel leerkrachten op deze school nastreven. Daarom regelen wij het busvervoer van en naar de boer, want veel ouders zijn niet in het bezit van een auto.” Zo kunnen alle kinderen het agrarische leven van dichtbij meemaken.

Stoere tractors en melkrobots

Als kinderen voor het eerst op bezoek zijn bij een boerenbedrijf, hoort Renske vaak dezelfde reactie. “Bah, het stinkt!”, zegt ze lachend. “Ze kennen de geur van een boerderij gewoon niet. Dan zegt de boerin: ‘Geef het even de tijd, je went er wel aan.’” 

Dat wennen gebeurt al snel. In een tractor zitten, koeien aaien, met de kruiwagen rijden, een heuse melkrobot aan het werk zien en verse melk drinken – een Klasseboerenbezoek is allesbehalve saai. “Kinderen vinden het echt geweldig”, volgens Renske. “Elke keer weer. Als ze hooi mogen geven aan een koe, gaan ze al helemaal los.”

Liefde voor het boerenvak

Volgens Renske is het prachtig om te zien met hoeveel liefde de boerenbedrijven hun vak uitoefenen. En de ondernemers die bij Klasseboeren zijn aangesloten weten de leerlingen altijd te boeien, valt haar op. “De boer en de boerin nemen echt de tijd voor de kinderen. Dat doen ze waanzinnig goed.”

Nu doen alleen de groepen één en twee mee met de bezoeken. Omdat het zo’n succes is, wil Renske in de toekomst meer klassen bij de boer krijgen. “Ik weet dat er meer mogelijk is”, deelt Renske. “Dus ik ben bezig om te kijken hoe de groepen drie en vier ook mee kunnen doen. Want ik ben er écht heel enthousiast over.”

 

Wil jij je aansluiten bij Klasseboeren?

Klasseboeren is altijd op zoek naar nieuwe agrarische ondernemers die zich willen aansluiten. Niet alleen in de dierlijke, maar ook in de plantaardige sector. Bijvoorbeeld tuinders of kwekerijen. Om de bezoeken in stand te houden, is Klasseboeren afhankelijk van sponsoren. Zie je het belang van dit initiatief? Schroom dan niet om Klasseboeren te helpen of jezelf aan te melden als boer. Dat kan door te mailen naar verenigingklasseboeren@gmail.com.

Lees hier waarom AB Werkt sponsor is Bekijk het sfeerverslag van een klasbezoek

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden