Klasseboeren; voor en dóór de agrarische sector

artikel

AB Werkt is trotse sponsor en partner van het initiatief ‘Klasseboeren’. Tijdens de ‘Week van de Klasseboer’ worden tien verschillende leden van AB Werkt bezocht door klassen uit de regio. Van deze bezoeken doen we uiteraard na afloop (video)verslag, maar voordat het zover is vertellen we graag wat meer over Klasseboeren. Wat is het? En waarom ondersteunt AB Werkt dit initiatief? We spraken met Wilma Zonnenberg, Jolanda Raaijmakers en Ellie Fonken van de Klasseboeren PR-commissie.

 

Het ontstaan

Wanneer scholen met hun leerlingen een boerderij wilden bezoeken, belden ze voorheen het ZLTO op. Om dit wat professioneler aan te pakken, hebben vijf ondernemers (twee melkveehouders, een paprikakweker, een varkenshouder en een geitenhouder) de koppen bij elkaar gestoken. Zo ontstond in 2005 de Stichting Klasseboeren. Met behulp van de Provincie is het initiatief opgeschaald naar een vereniging, en is het aantal regio’s ook snel uitgebreid naar andere gebieden in Brabant en Zeeland. Waar Klasseboeren ooit begon met acht aangesloten boeren, zijn dit er inmiddels meer dan 60.

De naam ‘Klasseboeren’ is een dubbelzinnige. Het gaat om klassenbezoeken, maar omdat veel mensen het een ‘klasse’ initiatief vonden, blijft de tussen -n weg. “Grappig detail”, deelt Ellie, “leraren wijzen ons er vaak op dat de naam verkeerd geschreven is.”

Waarom Klasseboeren?

“We willen de kloof tussen kinderen en het agrarische leven en de boeren verkleinen”, legt Wilma uit. “Dit is van begin af aan het idee geweest. Klasseboeren maakt het makkelijker voor onderwijsinstellingen om aan te kloppen bij ondernemende boeren. Het is een stukje praktijk, als aanvulling op het normale lespakket.”

In vergelijking met 2005 wordt het steeds moeilijker om jeugd warm te krijgen voor de agrarische sector. De jeugd vervreemdt zich steeds meer van de natuur. “Er is steeds minder kennis over en interesse voor”, zegt Jolanda. “Dat merk je aan vragen als ‘moeten jullie in het weekend ook koeien melken?’ of ‘groeit een aardappel aan een plant?’.” Omdat er ook meer boerenbedrijven (noodgedwongen) stoppen, is er steeds minder een rechtstreekse connectie met het boerenleven en de landbouw. Muziek, sociale media, games en sport zijn voor kinderen interessanter en meer ‘sexy’ onderwerpen. Klasseboeren vindt het belangrijk om hier via het onderwijs tegenwicht aan te bieden.

Meerwaarde van de bezoeken

“De meerwaarde van de bezoeken zit hem echt in de fun voor de kids door middel van een excursie vanuit school”, zegt Ellie. “Het is een aanvulling op de theorie vanuit boeken of het digibord. Door de praktijk te laten zien, verbreden we hun kennis en leren de kinderen waar voedsel vandaan komt. Dat laatste is een belangrijk doel. We willen kinderen, maar ook jonge ouders, ervan bewust maken dat eten niet zomaar in de supermarkt ligt, maar in veel gevallen afkomstig is van onze boeren en tuinders. Als ze met eigen ogen zien hoe voedsel wordt geproduceerd, maakt dat veel indruk. Ze beseffen dan dat we niet zonder boeren kunnen. Op lange termijn hopen we natuurlijk ook dat het wellicht de beroepskeuze van leerlingen beïnvloedt.”

Vanuit Klasseboeren wordt regelmatig aan onderwijsinstellingen gevraagd met welke reden ze op klassebezoek gaan. Als onderdeel van een jaarlijks terugkerend thema of programma?  Om leerlingen het werk op de boerderij te laten ervaren? Om te leren over de natuur? Of om te ontdekken waar hun eten vandaan komt? Vaak kruisen ze alle vier de opties aan. Dat zegt veel over het belang van Klasseboeren en de meerwaarde die dit initiatief biedt aan scholen en docenten.

Ondersteuning

Alle Klasseboeren zijn gecertificeerd en aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Ze hebben de kennis om leerlingen op een professionele manier te laten leren en zaken te laten beleven op de boerderij. Wilma: “De vergoeding voor de Klasseboer bedraagt €120,-. Daar bovenop komen voor de school € 30,- boekings- en verenigingskosten. De scholen betalen in principe €150,-, maar door sponsoring van Zuivel.nl, POV, Kip en Ei en enkele mengvoederproducenten kunnen we klassenbezoeken vaak al voor €30,- aan scholen aanbieden.”

De overheid heeft een Jong leren Eten subsidie van max. €2000,- die scholen eenmalig kunnen aanvragen. Deze wordt ook vaak voor Klasseboeren ingezet. Verder is de provincie bezig met het project Keukenkanjers. Daarbij bezoeken kinderen een boer of tuinder en gaan daarna koken met de producten die ze zelf hebben geoogst. Ellie: “We hopen dat in de toekomst ook onze Klasseboeren bij dit project worden betrokken.”

Klasseboeren is erg blij met AB Werkt als partner en sponsor. Ellie: “We kunnen hierdoor in de Week van de Klasseboer 10 extra klassebezoeken plannen bij leden van AB Werkt. Deze week gebruiken we om scholen die nog nooit of heel lang geleden op bezoek zijn geweest, kennis te laten maken met de Klasseboeren.”

Wil jij je aansluiten bij Klasseboeren?

Klasseboeren is altijd op zoek naar nieuwe agrarische ondernemers die zich willen aansluiten. Niet alleen in de dierlijke, maar ook in de plantaardige sector. Bijvoorbeeld tuinders of kwekerijen. Om de klasbezoeken in stand te houden, is Klasseboeren afhankelijk van sponsoren. Zie je het belang van dit initiatief? Schroom dan niet om Klasseboeren te helpen of jezelf aan te melden als boer.

Je kunt een mail sturen naar verenigingklasseboeren@gmail.com.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden