Kipster robotisering: “van palletstapelaar naar procesoperator”

artikel

Bij Kipster zien we de kip niet als een broedmachine die zoveel mogelijk geld moet opbrengen, maar als een dier van vlees en bloed. Daarom hebben we een boerderij ontworpen waar ruimte is voor de kip om gewoon kip te zijn. Hoe we dat doen? 

Automatisering en innovaties

In de stal is een natuurlijke en bosrijke omgeving nagebootst, met veel daglicht en verse lucht. Verder kan de kip rondscharrelen in een ruime binnentuin en een park vol gevarieerde beplanting. Om de meest mens-, dier- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld te kunnen zijn, maken we veel gebruik van automatisering en innovaties. Tegelijkertijd hebben we ook bewust niet álles geautomatiseerd. We blijven bijvoorbeeld met de hand graan en voer uitstrooien. Zo behouden we het contact met de dieren.

Ik verwacht dat in de agrarische sector automatisering en robotisering alleen maar zullen toenemen. Denk aan camerasystemen gecombineerd met drones, die een totaalbeeld geven van de ontwikkelingen op de boerderij. Dit is ook echt noodzakelijk: enerzijds moeten we als sector steeds meer produceren. Maar tegelijkertijd zijn er steeds minder mensen beschikbaar om dat werk uit te voeren. Daarom zie ik de robotisering meer als een kans dan als een bedreiging.

Voor en nadelen robotisering

Werkgevers profiteren met de robotisering dus van een oplossing voor het afnemend aantal medewerkers. Voor werknemers kan robotisering het werk leuker en uitdagender maken. Mensen kunnen procesoperator worden, in plaats van palletstapelaar. Oftewel: de robot bedienen, die het zware werk voor hen uitvoert. Dat is ook nog eens veiliger en gezonder. Ik denk dat de kwaliteit van het werk door robotisering dus toeneemt. Heeft robotisering ook nadelen? Misschien dat mensen minder sociaal contact hebben. Maar wij kiezen er vanwege dierenwelzijn voor om een deel van het werk niet te automatiseren. Waarom kunnen werkgevers dat soort keuzes ook niet maken voor hun medewerkers? Zeker producenten van een herkenbaar product, zullen altijd geneigd zijn om iets extra’s te doen. Voor mens en dier.

Styn Claessens, mededirecteur Kipster

 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden