Jessie Hamelijnck: bedrijfsverzorger

ervaringsverhaal

De eerste westerstorm van 2017 raast over het land en Jessie Hamelijnck controleert het terrein van de melkveehouderij van haar opdrachtgever. Gelukkig staan de koeien nog op stal en loert daar geen gevaar.
In het vlakke polderlandschap van Heille, dichtbij Sluis, in Zeeuws Vlaanderen is Jessie Hamelijnck als bedrijfsverzorger verantwoordelijk voor de 160 koeien waarvan 80 melkkoeien. De eigenaar is geopereerd aan zijn schouder en daarmee tijdelijk uit de running. Jessie ondersteunt hem bij de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij.

Al van jongs af aan

Nog maar 21 jaar oud is deze jonge bedrijfsverzorgster. Toch draait ze haar hand er niet voor om, ze gaat al een aantal jaren mee. Al op de lagere school wist ze dat ze ‘iets met dieren’ wilde gaan doen. Heel bewust stemt ze haar vervolgopleidingen hier op af en kiest ze voor de richting ‘melkveehouderij met koeien’ op het Edudelta College in Goes. Van huis uit meegekregen? Nee, Jessie komt niet uit een boerengezin. Des te verrassender, deze keuze. Duidelijk vanuit passie.

‘Koeien zijn leuk, sociaal en prettig om mee te werken’, zo zegt ze. ‘Elke dag is weer anders. Ik werk soms op vier verschillende adressen in één week. Afwisseling genoeg en ik hoef me niet te vervelen’, vertelt ze enthousiast.

Gewoon lekker met de dieren bezig zijn

AB komt op haar pad tijdens een stage. Ze heeft dan al gezien dat ze geen eigen boerenbedrijf wil gaan runnen. ‘Teveel papierwerk. Ik wil gewoon lekker met de dieren bezig zijn’, vertelt Jessie. En dat doet ze nu, dagelijks. Haar werktijden zijn heel verschillend en afhankelijk van de werkzaamheden die er bij ‘haar’ koeien te doen zijn. Melken, voeren, kuilen bloot maken, zieke koeien verzorgen etc.

Op de vraag wat ze over 10 jaar denkt te doen antwoord Jessie kort en krachtig namelijk ‘hetzelfde als nu’. En dan waarschijnlijk met een aantal cursussen van AB afgerond, zoals de robotcursus en insemineren, zodat ze de boeren in haar omgeving nog beter kan bijstaan bij hun dagelijkse werk en op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden