Jelle combineert werk met naar school gaan

ervaringsverhaal

“Wat je interesseert, blijft vanzelf hangen”

Jelle Coumans (19) werkt vier dagen en gaat één dag per week naar school. Hij volgt de BBL-opleiding varkenshouderij en zit in het derde en laatste jaar. Het bevalt hem goed. Alhoewel die woensdag op school soms lang en zwaar is. Dat wordt echter ruimschoots gecompenseerd door zijn werk bij varkenshouderij Geurts Grashoek. “Daar zie ik de praktijk achter de theorie.” 

Na zijn vmbo-opleiding dierhouderij wilde Jelle niet nog drie jaar vijf dagen per week naar school. Daarom koos hij voor de combinatie werken-leren. “Vooral het werken vind ik leuk, ik werk in de biggenstal,” vertelt hij enthousiast. “Hier komen de biggen na vier weken kraamstal. Ze blijven elf weken, tot ze 27-28 kg wegen. Daarna gaat de helft op export. De andere helft behouden we voor de vleesvarkenstak. Dagelijks controleer en voer ik de biggen, loop rond om te kijken of ze gezond zijn en of het klimaat goed is. Eén keer per twee weken worden de biggen geladen.”

Waarom?

Elke woensdag gaat hij naar het Citaverde College. Leert hij daar theorie, die hij toepast in de praktijk? Jelle: “Eigenlijk is het net andersom. Op school leer ik de gedachte achter wat ik in de praktijk allemaal doe.” Jelle krijgt alle vrijheid en hij begeleidt ook stagiaires. “Daar leer je heel veel van. Je vertelt hen wat ze moeten doen en ze vragen: waarom? Dan moet je zelf nadenken over hoe je het gaat uitleggen.” De dag op school is soms best zwaar. “Je moet de hele tijd zitten en luisteren, het is een lange dag. Ik ben liever op mijn werk, waar ik lekker bezig kan zijn. En het meeste leer je toch in de praktijk, van de echte vakmensen.”

Genoeg vrije tijd

De combinatie werken-leren vindt Jelle goed te doen, hij houdt genoeg vrije tijd over. “Ik hoef niet zoveel te leren. Ik vind de lesstof interessant. Als iets je interesseert dan hoef je bijna niet te leren, het blijft vanzelf hangen.” Wat wil Jelle mensen meegeven die denken over een BBL-opleiding? “Je moet er wel 100 procent achter staan. Het zijn toch drie jaar waarin je 40-45 uur per week met school of werk bezig bent. Maar voor mij werkt het goed.”

Mooi werk

“Het mooie van school is dat je met medestudenten over je vakgebied kunt praten en ervaringen kunt uitwisselen,” vervolgt hij. “Daar leer je veel van. Het mooie van mijn werk is dat ik het proces van een geïnsemineerde zaadcel tot een afgeleverde big van 11 weken meemaak. Ik leer aan welke knoppen je kunt draaien om dat proces bij te stellen.” In mei heeft Jelle zijn laatste examen. Een leerkracht en vak expert komen naar de varkenshouderij voor een rondleiding en om hem vragen te stellen. Jelle maakt zich geen zorgen. “Ik werk hier nu 2,5 jaar en ken het bedrijf. Ik weet al heel veel.”

AB Werkt zocht bedrijf

Jelle werkt bij de varkenshouderij via AB Werkt. Jelle: “Voor een BBL-opleiding heb je een bedrijf nodig om bij te werken. AB Werkt heeft veel contacten met bedrijven. Ik koos voor de BBL-opleiding toen ik 16 was, zelf een bedrijf zoeken vond ik lastig. Ze hebben mij toen gekoppeld aan Geurts Grashoek. Ik heb regelmatig contact met Anke van Helmond van AB Werkt. Ik kan er altijd terecht met vragen of als ik iets wil weten. Het loopt heel goed allemaal.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden