Jan van der Avoort; al 40 jaar tevreden bedrijfsverzorger

ervaringsverhaal

Jan woont in Bavel (West-Brabant), is getrouwd met Anne-Marie en heeft twee kinderen: Thomas en Janneke. Hij noemt zijn vrouw de drijvende kracht achter het gezin.

Jan kijkt terug op een dienstverband van maar liefst veertig jaar bij AB Werkt als bedrijfsverzorger. Het moge duidelijk zijn: hij heeft plezier in zijn werk. Wat hij het leukst en meest waardevol vindt aan zijn job? Dat hij altijd mensen uit de brand kan helpen. Of het nu gaat om ziekte, vakantie of zelfs een sterfgeval. Jans doelstelling: de dieren mogen het verschil met de eigenlijke verzorgers niet of nauwelijks merken.

Nooit kwam het in Jan op om iets anders te gaan doen. Al maken nieuwe wet- en regelgeving het werk er niet altijd leuker op. Maar soms moet je het goede met het kwade nemen, slikken en weer doorgaan. Die mentaliteit heeft Jan van jongs af aan meegekregen, op het ouderlijk boerenbedrijf. Hij leerde ook veel van de lagere en middelbare landbouwschool, en de diverse sociale vaardigheidscursussen van AB Werkt. Maar de beste leerschool was toch de boerderij thuis.

Functie en tijdsbesteding

Ooit was het Jans droom om zelfstandig boer te worden. Dat zijn broer uiteindelijk het bedrijf van hun ouders overnam, daar is hij niet rouwig om. Het leven van een boer is er niet makkelijker op geworden. Als bedrijfsverzorger begon hij in de jaren ‘80 en ‘90 via AB ‘Oosterhout en omstreken’. Hij werkte voor de Agrarische Bedrijfshulp, deelgebied Brabant-West. Door de jaren heen groeide hij mee naar de huidige organisatie. Constante factor al die jaren was planner Arjen de Wit, met wie Jan onverminderd goed contact heeft.

Waar hij voorheen zeven dagen per week werkte, doet hij dat dankzij de levensloopregeling tegenwoordig nog vijf ochtenden. Hij neemt meer rust en werkt graag in zijn groentetuin. Nu zijn er dagen dat hij na het melken van zijn koeien van 10.00 uur tot in de avond vrij is. Maar, haast hij zich te zeggen, hij doet zijn werk nog altijd met veel plezier. De omgang met de dieren, goede klik met de mensen die hij de zorg uit handen neemt, het wederzijdse vertrouwen en respect geven hem veel voldoening.

Ontwikkelingen werkveld

Jan snapt dat het werk op boerenbedrijven steeds technischer wordt. Robotisering neemt boeren werk uit handen, vooral bij de grotere bedrijven is het een ‘must’. Zelf houdt hij het meest van handmatig werk. Daarom is hij ook zo goed op zijn plek bij de wat kleinere bedrijven. Daar heb je nog meer het persoonlijke contact met de eigenaren en de dieren. En is de flexibiliteit mogelijk, die hem veel energie geeft. Hij moet er niet aan denken om alleen met schoonmaken of andere ‘randzaken’ bezig te zijn. Vooral het melken en verzorgen van het vee, en het contact met de dieren bevallen hem goed. Naast het gevoel om in de hulpvraag van iemand te voorzien. Erg dankbaar werk.

Wel mist hij soms het contact met collega’s, omdat er zelden meerdere bedrijfsverzorgers op één adres werken. Vroeger kwam je elkaar nog weleens tegen, bijvoorbeeld bij het inleveren van urenbonnen. Tegenwoordig gaat dit vaak digitaal. Een voordeel van de schaalvergroting vindt hij dat je meer tegen elkaar kunt zeggen. Als je voldoende afstand hebt, is het minder lastig om een ander te corrigeren.

Wederzijds begrip

Ondanks de vele veranderingen en de groei van AB Werkt, heeft Jan nog altijd goed contact. Hij lepelt zonder nadenken zijn eerste contactpersonen op. Het wederzijdse begrip en vertrouwen dat hij bij opdrachtgevers ervaart, voelt hij ook in het contact met Arjen. ‘Voor sommige mensen loop je nou eenmaal harder. Die goede verstandhouding helpt ook om samen tot de optimale werkweek te komen. Wat past dat past, en wat niet past, gaat niet.’

Wat hij nog wel kwijt wil, is dat de balans tussen bedrijfsomvang, flexibiliteit en wet- en regelgeving zoek lijkt. Vroeger waren de bedrijven kleiner, mensen flexibeler en wet- en regelgeving minder strikt. Hierdoor is de kostprijs alsmaar gestegen terwijl de kwaliteit van de geproduceerde melk hetzelfde bleef. Het is ook bijna topsport geworden om koeien te melken. ‘Veertig koeien, dat is goed te doen, maar tachtig … Gelukkig helpen bij veel bedrijven familieleden of buren af en toe een handje.’

Vrijheid

Nu Jan gebruikmaakt van de levensloopregeling, kan hij al een beetje proeven van de vrijheid die hoort bij zijn pensioen. Al die vrije tijd zal een wereld van verschil zijn voor Jan, die in het verleden vaak slechts twee of drie weekenden in een jaar vrij had. Zijn flexibele werktijden gaven hem altijd al een gevoel van vrijheid, maar hij kijkt er naar uit om te ervaren hoe het is om écht vrij te zijn.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden