Is een uitzendbureau gratis?

blog

Is een uitzendbureau gratis?

Ja. Een uitzendbureau is gratis voor jou als je gaat werken of werkt voor een uitzendbureau. Sterker nog, zij betalen jou per uur, per dag, per week of per maand voor de uren die je werkt. Geen kleine lettertjes, je salaris wordt duidelijk van tevoren afgesproken. Ook worden er hele duidelijke afspraken gemaakt over je vrije dagen, vakanties, reisvergoeding, pensioen en vakantiegeld.

Maar hoe werkt het dan?

Een uitzendbureau is een bemiddelaar tussen iemand die werk zoekt en bedrijven die werk hebben. Het bureau is dus op zoek naar die ene goede kandidaat voor die vacature.

De opdrachtgever meldt zich bij het uitzendbureau met een vacature en bespreekt de functie : wat het werk precies inhoudt en hoe de ideale kandidaat er uit ziet om deze functie in te vullen.

Aan de andere kant melden werkzoekenden zich bij het uitzendbureau. Zij bespreken met de recruiter van het uitzendbureau wat voor werk ze graag willen gaan doen, wat voor werkervaring ze eventueel hebben, hoeveel uur ze willen werken en wat ze graag willen verdienen .

Op basis van deze gegevens gaat de recruiter op zoek naar de match. Op zoek naar degene die het beste past bij die vacature en bij die opdrachtgever.

Inschrijven bij een uitzendbureau is gratis

Het inschrijven bij een uitzendbureau is gratis voor de werkzoekende. Een uitzendbureau verdient alleen wanneer een vacature wordt ingevuld, dus wanneer er een geschikte kandidaat wordt gevonden voor een baan en bij de opdrachtgever aan het werk gaat.

Wat verdient het uitzendbureau dan op een uitzendkracht?

De vraag is: “is een uitzendbureau gratis?” en we hebben al verteld dat het voor de werkzoekende inderdaad gratis is. Maar hoe verdient een uitzendbureau dan zijn geld?

Stel jij bent de juiste kandidaat voor de opdrachtgever en je gaat aan het werk. Er wordt dan met jou afgesproken wat je salaris is en of je eventuele andere vergoedingen krijgt. Zoals bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding. Het salaris is altijd conform de cao van de opdrachtgever. Je collega’s bij het bedrijf die hetzelfde werk doen, verdienen dus niet meer dan jij. Tenzij ze meer ervaring hebben en daarom in een hogere salarisschaal zijn ingedeeld.

Het uitzendbureau betaalt jou wekelijks je gewerkte uren. Dat is een netto loon waarin alle belastingen en sociale lasten (brutoloon) al af zijn. Daarnaast heb je recht op verlofdagen en vakantiegeld. Verlofdagen worden niet per week uitbetaald, maar opgespaard voor als je een vrije dag wil opnemen. Het vakantiegeld wordt één keer per jaar uitbetaald.

De opdrachtgever betaalt het uitzendbureau een uurtarief voor ieder uur dat jij werkt. In dit tarief zit jouw brutoloon en de reserveringen voor vakantiedagen en vakantiegeld. Daarnaast zit in het tarief dat de opdrachtgever betaalt, ook een extra bedrag voor o.a. het werk dat het uitzendbureau heeft gestoken in het vinden van de juiste kandidaat en in de verdere begeleiding.

Antwoord op je vraag “Is een uitzendbureau gratis?”

Hopelijk heb je antwoord gekregen op je vraag of een uitzendbureau gratis is. Heb je nog meer vragen over werk of over hoe een uitzendbureau werkt, lees dan ook eens onze andere blogs over bijvoorbeeld wat een uitzendbureau doet of hoe je een goed cv schrijft.

Ben je op zoek naar een goede nieuwe baan, vast of tijdelijk, check dan onze vacatures op www.ab-werkt.nl/

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden