In de hoofdrol: Willy Rijs

ervaringsverhaal

Opleiding en begin van zijn carrière

Willy is geboren in Venray en getogen in Well aan de Maas. Nadat hij op zijn negentiende de Mavo afrondde, ging hij naar de Meao. Toen hij zijn dienstplicht had vervuld, werkte hij twee periodes bij Tuinbouwdienst Coöperatie (TDC). Tussendoor ging hij kort bij Aartsenfruit aan de slag als kassier. Zijn tweede periode bij TDC deed Willy kantoorwerk en chauffeursdiensten. Er was sprake van een soort payroll-constructie, eerst via TDC en later via een uitzendbureau. In 1998 werd Agriloon Maasbree opgericht, maar in 2004 werden de risico’s dermate groot dat men besloot om de zaken over te dragen aan een andere partij. Dit was het toenmalige AB Limburg. Op 1 januari 2006 kwam Willy in dienst van AB in Sevenum. Ook rondde hij in die tijd zijn cursus Praktijkdiploma Boekhouden met succes af en haalde hij zijn vrachtwagenrijbewijs om zijn kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Vanuit Sevenum is Willy later nog met AB Werkt verhuisd naar Hegelsom en daarna naar het huidige kantoor in Horst. Daar zat hij lange tijd tegenover Nelly en werkte hij later samen met Sabrina (nu recruiter). Nu is hij erg blij met overbuurvrouw Anke.

Functie

Het werk bestond voor Willy in de beginjaren met name uit het maken van contracten. Ook was hij verantwoordelijk voor dossiervorming, telefonie en zelfs de receptie. Hij maakte zich het fasesysteem eigen, net als Office-programma’s Word en Excel. In het begin was hij nog verantwoordelijk voor het aanvragen van de toen nog verplichte TWV voor de Poolse krachten.
Inmiddels is Willy administratief medewerker bij kantoor Horst. Hij doet dit werk alleen, maar in drukke tijden kan hij rekenen op bijval van Sabrina. In zijn huidige functie is Willy vooral druk met het contact tussen klant en medewerkers. Hij stelt veel contracten op, maar is daarnaast ook voorzitter van het Mid-Office overleg (4 keer per jaar) en zit in het kerngebruikersoverleg van MSF. Als lid van dit overleg maakte hij de implementatie en komst van MSF in 2015 mee. Met zijn kennis over dit systeem mag hij gerust een vraagbaak genoemd worden op dit gebied. Als BHV’er zorgt hij bovendien voor veiligheid op de werkvloer.

Het leukste?

Voor velen lijkt zijn baan misschien wat stoffig of saai, maar Willy’s functie is door de jaren heen erg veranderd. Bovendien verschillen de contracten waarmee hij te maken heeft veel van elkaar. Een contract voor een opdrachtgever uit de tuinbouw is heel anders dan voor de niet-agrarische sector. Ook gaat het soms om gevoelige onderwerpen. Naast het ‘gewone’ werk vindt Willy het leuk om ook nevenfuncties naar zich toe te trekken. Zo regelt hij de kantoorartikelen, maar ook de (fris)drankvoorraad op kantoor Horst. Door het vertrek van Remy naar het hoofdkantoor zorgt hij bovendien voor het juiste gebruik van het koffiezetapparaat. Een niet te onderschatten taak voor vele koffieliefhebbers!
Dit maakt zijn werk afwisselend, hoewel hij vooral op kantoor en zijn vaste werkplek zit. Willy maakt vaak werkdagen van 8.30 uur tot 18.00 uur en vervelen is er volgens hem niet bij. De sfeer op het kantoor in Horst en de collegialiteit zijn uitermate goed. Zo wordt er dagelijks gezamenlijk geluncht om 12.30 uur, was het teamuitje in maart 2018 weer superleuk en heerst er een informele maar als het moet serieuze sfeer. Daardoor is geen dag hetzelfde.

Thuiskomen

Als Willy thuis komt na werk, gaat hij als eerste op zoek naar iets kleins om te eten. Zo voorkomt ‘ie dat hij niet nog vóór het koken omvalt en in de snoepkast duikt. Vaak maakt hij dan een soepje warm of eet hij al op voorhand een toetje. Na het koken en eten zoekt hij ontspanning. Die vindt Willy vaak op de tablet, of in zijn andere hobby’s tuinieren, legpuzzels maken en bowlen. Dit laatste doet hij elke dinsdagavond met een vaste groep, en op woensdagavonden zijn er soms ook wedstrijden waaraan hij meedoet in een zogenoemde bedrijfscompetitie. TV kijken doet Willy niet vaak.

Successen met AB Werkt

De introductie en implementatie van MSF geeft Willy een trots gevoel. In het begin was de organisatie nog onervaren, maar door de jaren heen zijn grote stappen gezet. Ook kijkt hij met voldoening terug op zijn inbreng in de kerngroep die verantwoordelijk is voor de implementatie. AB Werkt ziet hij nog steeds als een (h)echt familiebedrijf en de collega’s in Horst zo goed als zijn familie. Zakelijk als het moet, maar ook open naar iedereen toe. Als hij over AB Werkt praat, roemt hij vooral de openheid van de organisatie. Dat het bedrijf de laatste jaren sterk gegroeid is, maakt het moeilijker om iedereen te blijven kennen. Toch is het familiegevoel gebleven. Dat komt volgens Willy vooral doordat AB een coöperatie is en in tegenstelling tot veel andere bedrijven een ander doel nastreeft. Wel kijkt hij soms met weemoed terug naar zijn eerste jaren bij AB Limburg. Van dertig procent groei keek niemand vreemd op, goede medewerkers waren eenvoudig te vinden. Maar de huidige uitdagingen met een lastige markt vindt Willy ook wel prettig – het houdt iedereen in ieder geval scherp.

Toekomst

De komende vijf jaar zal AB Werkt volgens Willy vooral stappen moeten maken op het gebied van een verdere digitalisering. Naast meegaan met de tijd is ook de doorontwikkeling van MSF belangrijk. Bovendien valt er nog veel winst te behalen in vrijwel alle processen, door de trajecten simpelweg van begin tot eind te doorlopen en de haken en ogen te benoemen en aan te passen. Genoeg uitdagingen, maar AB Werkt zit volgens Willy gelukkig niet stil.

Over 12,5 jaar verwacht Willy nog voor AB Werkt te werken, maar gezien de externe ontwikkelingen die invloed hebben op alle functies, vermoedt hij dat ook zijn functie tegen die tijd weer sterk veranderd is.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden