Tips om werkstress te voorkomen

blog

Werkstress is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Jaarlijks levert dit werkgevers voor tienduizenden euro’s verzuimkosten op. En dan hebben we het nog niet over kosten voor vervanging, gemiste omzet en alle tijd die je er mee kwijt bent. Voor werkgevers loont het om deze ‘beroepsziekte’ te voorkomen.

Voordat we tips geven om werkstress te voorkomen, gaan we eerst kijken hoe we dit kunnen herkennen. Het is een lastige vorm van ziek zijn, omdat het vaak om een mentaal aspect gaat. Bovendien is het moeilijk om de oorzaak of het ontstaan ervan te zien.

Stress ligt op de loer

Het begint vrijwel altijd bij de werkdruk die een medewerker ervaart. Heeft deze niet voldoende tijd om werk uit te kunnen voeren? Kan hij of zij niet het gewenste resultaat leveren? Moet iemand te veel werk in korte tijd doen? Als het antwoord op deze vragen ‘ja’ is, ligt een te hoge werkdruk en dus stress op de loer.

Herken je deze punten binnen jouw bedrijf? Onderneem dan direct actie!
Je gunt het niemand om uit te vallen door een te hoge werkdruk. De gevolgen zijn vaak ernstig. De stap om terug te keren op het werk wordt vaak alleen maar groter en de medewerker zal zich afvragen of het werk nog wel voor hem of haar te doen is.

Vijf tips om werkstress te voorkomen

1. Zorg voor duidelijkheid en structuur
Verwachtingsmanagement is erg belangrijk voor zowel werkgever als werknemer. Stel bij functieomschrijvingen duidelijke taken en doelen op. Zo breng je structuur aan in de functies binnen je organisatie en weet de werknemer wat er van hem of haar verwacht wordt.

2. Zorg voor een goede werksfeer en onderlinge samenwerking
De één hecht hier misschien meer waarde aan dan de ander, maar uiteindelijk werkt iedereen het liefst binnen een team of organisatie waar plezier voorop staat.

3. Fouten maken mag
Creëer een bedrijfscultuur waar fouten maken mag en deze niet meteen afgestraft worden. Van fouten kun je leren; door dit ook zo te zien en uit te stralen wordt iedereen alleen maar beter. Angst en onzekerheid komen de kwaliteit niet ten goede.

4. Blijf in gesprek
Zorg voor een open cultuur binnen je bedrijf of afdeling. Ga als werkgever het gesprek aan met je mensen. Zeker bij een vermoeden dat er een te hoge werkdruk is. Zolang jij toegankelijk bent voor je medewerker(s), wordt je ook eerder op de hoogte gebracht als er zaken spelen op de werkvloer.

5. Investeer in medewerkers
Het loont om je medewerkers te trainen. Ook in het onderwerp ‘werkdruk’ en hoe hier mee om te gaan. De kosten van de training zijn minimaal in vergelijking met de kosten van verzuimbegeleiding. Er zijn trainingen voor timemanagement, werkdrukmanagement en effectief omgaan met stress of het voorkomen ervan.

AB Werkt is werkspecialist én kennispartner als het gaat om arbeid en personeel. Wij denken graag mee met werkgever en werknemers. Hulp nodig? Neem contact op met je contactpersoon.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden