Hoe verbeter je je profielschets op je CV?

blog

Vaak heb je een CV nodig om te solliciteren. Daarbij hoort ook een profielschets, waarin je iets zegt over wie je bent, wat je zoekt en wat je werkervaring is. Onze recruiter geeft je vijf tips om tot dé perfecte profielschets te komen.  

Iemand die jouw profiel leest, moet een goed beeld krijgen van wat voor persoon je (in je werk) bent. Vaak bestaat een CV al uit opsommingen, het is dus fijn als je profielschets een leuke tekst is. Deze korte samenvatting plaats je vaak ná je persoonlijke gegevens. Wie ben je en waar ben je naar op zoek? Dit zijn de tips van Anouk:

1) Maak het persoonlijk

Het is jóuw profiel. Schrijf daarom vanuit jezelf, in de ik-vorm. Begin niet elke zin met ‘ik’, maar voorkom de derde persoon (hij/zij/wij). Zorg ervoor dat het een fijn leesbare tekst is. Probeer actief te schrijven, voorkomen dezelfde woorden en wees duidelijk.

2) Houd het kort

In je motivatie kun je uitleggen waarom je solliciteert op een bepaalde functie. De profielschets is meestal maar zo’n vijf regels lang. Bedenk daarom goed welke informatie je het belangrijkste vindt om hier te delen. Denk aan: wie ben ik, wat kan ik, waar ben ik goed in, wat zijn mijn sterke eigenschappen? Heb je te weinig ruimte? Geen probleem! In je motivatie en wellicht een persoonlijk gesprek met het bedrijf of de recruiter kan je nog zaken toelichten.

3) Zet jezelf op een voetstuk

Het is belangrijk om vooral je sterke en positieve eigenschappen te belichten. Vind je het lastig om iets positiefs over jezelf te zeggen? Daar is je CV juist voor! Vraag bijvoorbeeld aan collega’s of goede vrienden hoe ze tegen je aan kijken. Let erop dat het werkgerelateerde zaken zijn. Maak daaruit een selectie, want een profielschets hoeft geen volledig beeld van jou te geven. Stel jezelf altijd de vraag of iets relevant is voor de ontvanger. En waarin ben je onderscheidend? Voorkom loze termen of dingen die iedereen benoemt, zoals ’ik ben een harde werker’.

4) Laat de tekst aansluiten op de functie of het bedrijf

Je CV maak je misschien één keer in de zoveel tijd. Maar toch is het slim om je persoonlijke profiel zoveel mogelijk aan te laten sluiten op de baan waar je naar op zoek bent. Je kunt in de vacaturetekst kijken waar het bedrijf behoefte aan heeft. Sluit dit aan op jouw ervaringen of opleiding, of op je interesse? Maak hier dan gebruik van en laat zien dat jij met jouw talent aan de gestelde eisen voldoet.

5) Wees origineel

Je wil natuurlijk opvallen! Voorkom daarom dat jouw persoonlijke profiel hetzelfde is als die van vele anderen. Gebruik daarom geen dooddoeners zoals ‘ik ben op zoek naar een nieuwe uitdaging’. De juiste woordkeus is erg belangrijk. Het liefst woorden die bij jou passen of op jou van toepassing zijn. Als je bijvoorbeeld creatief bent, laat dit dan ook zien in hoe je jezelf omschrijft. Het woordje ‘creatief’ zal bij veel concurrenten ook voorkomen in hun CV. Leg ook uit waarom je ergens goed in bent.

Tot slot: leg je CV of je profielschets bij iemand anders voor. Die kan dan beoordelen of het lekker leest en of het je CV aantrekkelijker maakt. Een kritische blik kan geen kwaad, daarvan wordt het alleen maar beter!

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden