Hoe kom je als 50-plusser aan een baan?

blog

Denk je als 50-plusser dat je kansloos bent op de arbeidsmarkt? Niets is minder waar. Je hebt veel voordelen voor werkgevers. Belangrijk is alleen dat je die slim inzet tijdens je sollicitatie. Gebruik deze sollicitatietips voor 50-plussers.

 

Benadruk je werk- en levenservaring

Wijsheid komt met de jaren. Het is niet zomaar een bekende uitdrukking. 50-plussers hebben vaak veel meer van de wereld om hen heen gezien dan jongere werknemers. Ze weten daardoor goed hoe ze met bepaalde situaties kunnen omgaan, laten zich niet snel gek maken en weten wat de effecten en resultaten zijn van hun handelen. Bovendien hebben oudere medewerkers veel meer vlieguren gemaakt in hun werkzame leven. Daardoor zijn ze vaak beter in hun vak. Dat is waardevol voor werkgevers.

Gebruik de voordelen van je leeftijd

De meeste 50-plussers hebben geen kleine kinderen die thuis om aandacht vragen. Ze zijn daardoor een stuk flexibeler, bijvoorbeeld als het om werktijden of -locaties gaat. Ze nemen geen zwangerschapsverlof op en werken vaak door tijdens de officiële schoolvakanties. Daar worden veel werkgevers blij van. Die zitten niet te wachten op een geheel lege bedrijfsvloer tijdens de zomermaanden. Wees je dus bewust van deze voordelen als je solliciteert en benadruk ze als dat uitkomt.

Zet je netwerk slim in
Als oudere werknemer loop je al wat langer rond. Je hebt de afgelopen jaren – zonder dat je het misschien zelf beseft – een enorm netwerk opgebouwd. Voormalig werkgevers, oud-collega’s, andere contacten uit je werk. Daarmee heb je een streepje voor op jongere medewerkers die net komen kijken. Bedenk eens goed welke mensen dit allemaal zijn. Zet ze eens op een rij en benader ze vervolgens om te vragen of ze wellicht werk voor je weten. Of om een aanbeveling voor je te schrijven. 

Verdiep je in sociale media
Veel sollicitaties gebeuren tegenwoordig online. Vacatures staan op websites of LinkedIn. En ook je sollicitatie verstuur je waarschijnlijk per e-mail. Verdiep je daarom in de beste manieren om online goed uit de verf te komen. Zorg dat je een LinkedIn-profiel hebt bijvoorbeeld. Op internet vind je veel tips voor een goede pagina. En gebruik je Facebook, wees ervan bewust dat je aankomende baas daarop ook kan kijken om te zien wie er solliciteert. Bekijk je foto’s en verhalen eens door zijn ogen, wat voor beeld geeft dat?

Wees trots op je leeftijd
Schaam je niet voor je leeftijd. Het heeft geen zin om je geboortedatum op je CV te verzwijgen, want juist dan zijn werkgevers er extra alert op. Ga er niet van tevoren al zelf van uit dat je te oud bent. Dan sta je bij voorbaat al met 1-0 achter. Wees je ervan bewust dat de meeste werkgevers gewoon zoeken naar de allerbeste kandidaat voor een functie. Leeftijd speelt daarin soms een rol, maar nog vaker helemaal niet.

50-plus? AB Werkt helpt je graag verder!

Onze recruiters selecteren niet op leeftijd. En dat hoeft ook niet, want we hebben genoeg werk waar 50-plussers tot hun recht komen. Zoals in de productie of logistiek, in de (glas)tuinbouw, of bij boomkwekerijen.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden