Handen uit de mouwen bij Plantenkwekerij Kapteijns

ervaringsverhaal

Ze liggen er stilletjes bij, het land en de kassen van Plantenkwekerij Kapteijns in Den Bosch. Maar of het er daadwerkelijk ook rustig ís? Dat zeker niet. Achter de schermen gebeurt er van alles, met eigenaar Piet-Hein Kapteijns aan het roer.  

Op deze locatie werden vroeger door de ouders van Piet-Hein Kapteijns al diverse soorten groenten geteeld. Door de veranderende vraag en de mogelijkheid om het hele jaar door gewassen te verbouwen, kwam daar ook de opkweek voor tuinders bij. De vraag naar jonge plantjes werd echter zo groot, dat het bedrijf zich inmiddels volledig richt op de opkweek van groenteplanten en vaste planten. Dat levert een hoop werk op, waarbij elk extra paar handjes van harte welkom is.

Goed geregeld

Die extra handjes, die worden onder meer verzorgd door AB Werkt. Piet-Hein: “Al sinds 2015 voorzien zij ons van een groep (vaste) internationale medewerkers. Ontzettend fijn, maar belangrijker vind ik dat er op deze manier goed voor de medewerkers gezorgd kan worden. Mijn focus ligt bij wat er hier op het veld gebeurt, niet bij personeelszaken, salarisadministratie en dergelijke. Maar ik vind het wel belangrijk dat de zaken goed geregeld zijn voor de werknemers. Ze moeten flink doorwerken, dus dat verdienen ze op zijn minst.”

AB Werkt kijkt daarnaast ook naar praktische zaken die een medewerker nodig heeft om zijn werk uit te kunnen voeren. Daarbij kun je denken aan huisvesting en vervoer, maar ook bij individuele problemen schakelen ze snel. “Laatst was er bij één van de medewerkers de boiler kapot en kon hij niet douchen. Je kunt je voorstellen hoe je na een dag op het land werken eruitziet. De medewerkers kunnen dan aankloppen bij AB Werkt. Zij zochten een oplossing zodat de werknemer de dag erna weer fris en fruitig op zijn werk kon verschijnen.”

Imago

Hoewel AB Werkt Plantenkwekerij Kapteijns inmiddels al van veel goede krachten heeft voorzien, wordt het vinden van enthousiast personeel steeds lastiger. Aan werken in sectoren zoals de tuinbouw kleeft toch een negatief imago, vermoedt Piet-Hein. Onterecht, want in de praktijk blijkt iedereen het namelijk juist wél leuk werk te vinden. “Vorig jaar liepen hier een hoop studenten rond die door de lockdown hun (bij)baantje in de horeca of winkel kwijt waren geraakt. Hoewel het hier hard werken is, hadden ze er wel plezier in. Je bent lekker veel buiten en je hebt het gezellig met elkaar.” Dat ze na de crisis toch hun oude baantje weer oppakten vindt Piet-Hein jammer. “Maar ik snap het wel. Een hip eettentje of een populaire kledingzaak staat toch altijd iets flitsender op je cv wanneer je jong bent.”

Roeping

Naast de vraag naar goed personeel wordt ook de vraag naar plantmateriaal steeds groter.  Kwaliteit en relatie staan bij Piet-Hein voorop. Zo investeerde hij onlangs in nieuwbouw, probeert hij zo duurzaam mogelijk te werken en doet hij samen met zijn telers uit de buurt aan grondruil. Dan staan de koeien van zijn buren bijvoorbeeld zolang op een stuk grond dat hij niet nodig heeft, en krijgt hij daar weer goede mest voor terug. Het uitoefenen van zijn beroep geeft hem nog steeds veel voldoening, ook al valt het niet altijd mee gezien de eisen en normen die je als plantenkwekerij voor de kiezen krijgt. Maar het blijft een mooi vak: een baan voor het leven!

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden