5 tips van recruiter Laurent voor een goede eerste indruk

blog

Een goede eerste indruk is goud waard. Zéker bij een sollicitatie. Maar hoe zorg je voor een positieve eerste indruk? Met deze vijf tips van recruiter Laurent (AB Werkt Midden-Limburg) zorg je ervoor dat je in de eerste – en bepalende – minuten een goed beeld geeft van jezelf.

1) Zorg dat je op tijd bent

Op tijd op je afspraak komen is superbelangriik. Zo sta je niet al meteen met 1-0 achter bij je gesprekspartner. In Nederland is het soms een behoorlijke uitdaging, met files of vertragingen in het openbaar vervoer. Neem daarom altijd speling mee in je aankomsttijd. Bijvoorbeeld door een kwartier of half uur eerder op de plek van de afspraak te zijn. Wil je ook niet te vroeg komen? Geen probleem. Blijf dan buiten even wachten. Een bijkomend voordeel is ook dat je nog even tot rust kan komen en niet gehaast of gestrest een gesprek in gaat.

2) Geef een goede handdruk

Een hand geven is sinds corona niet meer zo normaal als daarvoor. Veel mensen zien hier voortaan vanaf, of voelen zich hier niet langer comfortabel bij. Het kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Bij een sollicitatiegesprek is het wel gebruikelijk om handen te schudden. Tenzij je je hier verre van prettig bij voelt. Geef dit op een zelfverzekerde en nette manier aan, om ongemakkelijke situaties te voorkomen. Een handdruk wekt vaak vertrouwen op. Maar wat is een goede handdruk? Niet te hard, maar ook niet te zacht. Probeer dit aan te voelen en zo natuurlijk mogelijk te houden.

3) Kom goed verzorgd over

Afhankelijk van het bedrijf waar je op gesprek gaat, is gepaste kleding van belang. Tegenwoordig is casual kleding vaak prima. Kies ook vooral de kleding waar jij je prettig bij voelt. Doe je niet anders voor dan dat je bent. Persoonlijke hygiëne en verzorging bepalen vanzelfsprekend ook welke indruk je maakt op degene tegenover je.

4) Heb een positieve uitstraling

Een oprechte glimlach draagt bij aan een positieve uitstraling. Mensen vinden het fijn als je de juiste energie uitstraalt en positief bent. Loop bijvoorbeeld rechtop en straal zelfvertrouwen uit. Maak oogcontact. Denk in oplossingen, minder in problemen. Maar probeer niet geforceerd te lachen of hierin te overdrijven.

5) Bereid je goed voor

Bereid je – voor zover mogelijk – voor op je gesprek. Bijvoorbeeld door je van tevoren online te verdiepen in het bedrijf. Bezoek een website, of bekijk social media. Dit is handig voor je gesprek. Het maakt het makkelijker om vragen te stellen, maar laat ook zien dat je interesse hebt in een bedrijf of bepaalde functie die je voor ogen hebt. Een goede voorbereiding zorgt er ook voor dat je het beste van jezelf laat zien. Op een sollicitatiegesprek werkt het juist goed als je goed te peilen bent. Dit ligt aan de manier van communiceren en kun je verbeteren door te oefenen of jezelf voor te bereiden.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden