Geef jij op de goede manier waardering? Check het hier

blog

Toon jij regelmatig waardering voor je medewerkers? Bijvoorbeeld via complimenten of een bonus? Dan doe je het helemaal fout! Waardering gaat namelijk om hele andere zaken. Lees hier hoe je dat wél goed doet en zo zorgt voor meer plezier en betrokkenheid op de werkvloer.

Over het geven van waardering bestaan veel misverstanden. En dat is jammer, want de meeste medewerkers hebben juist behoefte aan waardering van hun werkgever of leidinggevende. Dat gaat veel verder dan af en toe een schouderklopje of een loonsverhoging. Het vraagt om inzicht van leidinggevenden. Dat maakt het ook zo ingewikkeld en daarom gaat het zo vaak mis.

Zo doe je het wel goed:

Neem medewerkers serieus

Medewerkers voelen zich gewaardeerd als hun inbreng serieus genomen wordt door hun leidinggevende. Komen mensen met nuttige verbeterpunten voor het werk of de onderneming? Zorg dan dat deze ook echt opgepakt worden. Daarnaast hebben medewerkers behoefte aan een luisterend oor. Toon dus oprechte interesse in je medewerker en zijn of haar verhaal.

Erken kwaliteiten

Elke medewerker heeft bepaalde kwaliteiten. De een is erg goed in het organiseren van een personeelsuitje, de ander blinkt uit tijdens het verdelen van het werk en de planningen. Het mooiste cadeau dat je de medewerker kunt geven is dat je die kwaliteiten herkent, erkent en er een beroep op doet.

Laat talent bloeien

Denk je dat medewerkers komen werken vanwege hun salaris? Dan heb je het mis. Natuurlijk, goede arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk. Maar de meeste medewerkers willen zichzelf ontwikkelen en ontplooien. En dus voelen ze zich gewaardeerd als hun talent doorontwikkeld kan worden binnen de organisatie. Biedt daarom volop ruimte voor het volgen van een opleiding, scholing of cursus.

Geef verantwoordelijkheid

Wil je echt zorgen voor een glimlach op iemand gezicht? Geef medewerkers dan verantwoordelijkheden die passen bij hun kennis en kunde. Dat kan groot zijn, maar soms ook heel klein. Wanneer mensen op hun manier kunnen bijdragen aan de resultaten van de organisatie, voelen ze zich echt gewaardeerd. 

Betrek mensen bij het bedrijf

Je wilt betrokken medewerkers? Betrek ze er dan ook bij! Mensen voelen zich enorm gewaardeerd als hun leidinggevende ze vraagt om hun mening over bepaalde beslissingen die moeten worden genomen. Vraag dus eens wat vaker wat je medewerkers ergens van vinden. Maar denk ook aan de eerste tip: doe vervolgens ook echt wat met die inbreng en vraag het niet voor de vorm.

Samen met AB Werkt

Natuurlijk sta je er als opdrachtgever niet alleen voor. Samen met jou houden we jaarlijks functioneringsgesprekken met medewerkers, waarin een onderwerp als waardering ook aan bod komt. Heb je vragen over dit onderwerp? Stel deze dan aan jouw accountmanager!

Wil je meer weten wat je nog meer kunt doen om je personeel tevreden te houden? Lees dan deze blogs:
5 manieren om je personeel tevreden te houden.
Complimenten geven doe je zo.

Want goede medewerkers behouden, is makkelijker dan op zoek moeten naar nieuwe!

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden