Een AB Werkt vakantietip voor de zomer: Gazpacho
Als je wel eens in Spanje bent geweest, ken je het ongetwijfeld al: Gazpacho. Dit is een soepje dat je ijskoud moet eten. Ideaal op warme dagen en heel voedzaam.
Er zijn veel recepten te vinden voor een goede Gazpacho. Maar deze vinden we niet alleen lekker maar is ook nog binnen no-time gemaakt. Dus wat let je?
Voor 4 porties:
- 295 g gegrilde rode paprika’s in pot
- 1 komkommer
- 350 ml gepureerde tomaten (uit pak). Je kunt ook gepelde tomaten pakken of verse natuurlijk!
- 4 eetlepels traditionele olijfolie
- 6 ijsblokjes
- Optie: knoflook
Snijd de groenten in kleinere stukken en mix alles in de blender of met een staafmixer. Voeg naar smaak wat peper en eventueel beetje zout toe. Ideaal om in een thermoskan mee te nemen naar je werk of het zwembad.
Liever de BBQ aan?
Enkele tips:
- Breng het vlees op kamertemperatuur. Laat vlees en vis eerst op kamertemperatuur (18 graden celsius) komen. Dan wordt het dikke gedeelte van het vlees of de vis sneller gaar;
- Houd vlees en vis binnen op een warme dag. BBQ’en doe je vaak op een warme dag. Presenteer het vlees en de vis niet buiten, maar binnen. Dit voorkomt bederf;
- Houd het hygiënisch. Vooral met kipfilet is het oppassen geblazen. Snijd bijvoorbeeld niet op hetzelfde plankje de rauwe kipfilet en daarna je groenten;
- Vermijd vlammen. Maak het vuur in de BBQ niet te groot. Dit ter voorkoming van verbranding. Vlammen ontstaan vooral door het druipvet van vlees (met name spek!) en olie;
- Voorkom dat het vlees opkrult. Als je een vlees bakt, maak dan altijd een sneetje in het vet. Dit om te voorkomen dat het vlees opkrult en moeilijk te garen is;
- Leg niet teveel vlees en vis op de BBQ. Verschillende soorten vlees en vis hebben ook verschillende tijden nodig om te garen. Lastig om goed in de gaten te houden. Het is verstandig om niet teveel ineens te grillen, voor een beter overzicht;
- Ontsmet het rooster met citroensap. Haal een halve citroen in huis om het rooster af en toe even te ontsmetten. Dit voorkomt dat het vlees naar vis smaakt en andersom. Je hoeft niet bang te zijn voor een citroensmaakl;
- Snijd het vlees niet direct nadat je het van de BBQ gehaald hebt. Vooral bij rundvlees en lamsvlees is het raadzaam om het vlees tien minuten te laten liggen in bijvoorbeeld alumiumfolie. Er loopt dan minder snel vocht uit het vlees, waardoor het sappiger blijft bij het eten;
- Keer vlees en vis niet te snel om. Een veelgemaakte fout, maar juist door het even te laten liggen komt het vlees weer los van het rooster. Als je te snel gaat draaien, maak je het vlees en de vis vaak kapot door het vastplakken aan het rooster.
- Gebruik een tang en geen vork. Met een vleestang blijven de sappen in het vlees bewaard. Als je er met een vork in prikt, lopen de sappen er vaak uit en wordt het vlees droog.