Draag een gordel in de tractor!

artikel

In 2019 zijn er acht dodelijke ongelukken geweest in de agrarische sector, die door het dragen van een gordel waarschijnlijk voorkomen hadden kunnen worden.

De bestuurder kwam knel te zitten, of kwam buiten de tractor terecht. Het maakt niet uit hoeveel rijervaring je hebt, of hoe goed je het terrein kent. Een ongeluk zit in een klein hoekje en zonder gordel overleef je een ongeluk vaak niet. Tractoren worden ook vaak buiten de agrarische sector gebruikt. Zoals bijvoorbeeld door hoveniers en groenvoorziening en het mechanisch loonwerk. Voor deze sectoren is het vanaf 1 januari zelfs verplicht om een gordel te dragen. Ben daar dus alert op!

Wat gebeurt er als je een ongeluk krijgt en je draagt geen gordel?
De cabine van een trekker is zo gebouwd, dat hij niet indeukt als de trekker kantelt of op zijn kop rolt. De gordel zorgt ervoor dat je binnen de veilige cabine blijft. Als de trekker kantelt, kun je er niet onder komen. Draag je geen gordel, dan kan je door de klap tegen de vooruit komen of kan je uit de cabine geslingerd worden. Je komt dus uit de veilige zone. Eenmaal buiten kun je knel komen te zitten met als gevolg dat je dit niet overleeft. De werkgever (of werknemer) kan een boete opgelegd krijgen door de Inspectie SZW als onvoldoende maatregelen zijn genomen om letsel te voorkomen, zoals een gordel.

Wat is een goede gordel?
Een autogordel loopt over je schouder. In trekkers zitten heupgordels. Let op: een gordel geeft goede bescherming als je hem over je heupen draagt. Of over je bekken. Dus: niet over de zachte delen van je buik.

Waar moet ik rekening mee houden bij de aanschaf van een gordel?
De gordels moeten zijn voorzien van een goed werkende sluiting en een goed werkende blokkering. Oprolmechanismen moeten zodanig functioneren dat de gordel goed aansluit na het omdoen ervan.

Is het dragen van een gordel wettelijk verplicht?
Vanaf 1 januari 2020 is het verplicht om een veiligheidsgordel te dragen voor hoveniers, groenvoorzieners en mechanisch loonwerk. De veiligheidsgordel moet gedragen worden wanneer er op de openbare weg gereden wordt en bij werkzaamheden op taluds. Is de tractor nog niet voorzien van een gordel (minimaal heupgordel), monteer deze dan of laat dat doen

Doe je gordel altijd om als je met de tractor rijdt. Is de tractor niet voorzien van gordels, bespreek dit dan met je opdrachtgever.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden