Dit heb je aan het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)

artikel

Waar ben je écht goed in? Wat moet je nog verder ontwikkelen? En hoe ga je dat doen? Deze informatie leg je vast in een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). Zo’n plan helpt je bij het plannen en realiseren van je carrière én zorgt ervoor dat je je kwaliteiten kunt afstemmen op de wensen van je werkgever en de arbeidsmarkt.

In een POP staan afspraken tussen jou en je werkgever. Fijn voor je werkgever, want die kan zijn bedrijf klaarstomen voor de toekomst. En prettig voor jou, want je krijgt inzicht in je kwaliteiten en ontwikkelpunten.

Waarom een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)?

Uitgeleerd ben je nooit. De maatschappij verandert continu, en van jou worden in je werk continu nieuwe dingen gevraagd. Bovendien zijn er vast kwaliteiten die je graag verder wilt ontwikkelen. Een POP biedt je daarbij houvast en helpt je jouw individuele doelen en de wensen van je werkgever op elkaar af te stemmen. In een POP beschrijf je verder wat voor werknemer je wilt zijn, wat je wilt bereiken en hoe je dat voor elkaar wilt krijgen.

Wat levert een POP op?

Het is een mooi middel om structureel aan je eigen ontwikkeling te werken. Daar profiteert je baas van, maar vooral jij zelf. Dit zijn de belangrijkste voordelen van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan POP:
– het helpt je groeien binnen de organisatie;
– je ontwikkelt de vaardigheden die jij wilt én waar je werkgever op zit te wachten;
– de cursussen die je doet of gaat doen passen beter bij je wensen;
– je pakt de controle over je toekomstige loopbaan.

Hoe stel je een POP op?

Minstens eens per jaar heb je een gesprek met je leidinggevende. Daarin bespreken jullie korte- en langetermijndoelen, ambities en wensen. En hoe deze aansluiten bij de bedrijfsdoelstellingen en ontwikkelingen binnen de branche.

Zijn jullie het eens? Dan schrijf je een plan van aanpak. Hierin beschrijf je je huidige situatie, je ontwikkelpunten en welke concrete stappen je de komende tijd gaat nemen om je doelen te halen. Je noemt de activiteiten die je gaat uitvoeren, wanneer je dat gaat doen, wat je ervan hoopt te leren en welke ondersteuning je hierbij nodig hebt. Dat plan leg je vervolgens voor aan je leidinggevende.

Wat doe je ná het opstellen van een POP?

Persoonlijke ontwikkeling is een voortdurend proces. Het is eigenlijk nooit ‘klaar’. Is de doorlooptijd van je doelen voorbij? Evalueer dan de resultaten en stel jezelf nieuwe doelen. Zo blijf je jezelf continu ontwikkelen. Goed voor je baas, nog beter voor jou.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden