De werkplaats uit, het groen in

ervaringsverhaal

Sinds augustus 2020 is Henk Meesen volledig in zijn element. Die zomer startte hij namelijk via AB Werkt bij Braber Groenvoorziening, en sindsdien gaat hij elke dag met plezier naar zijn werk. Logisch ook: hij werkt lekker in de buitenlucht en geniet dagelijks van de natuur.

De Zeeuwse Henk (57) heeft een veelzijdige carrière achter de rug. Hij werkte lange tijd in de productie bij een palletfabriek, vervolgens bij een wegenbouwbedrijf en nog een aantal jaar in de haven als Bobcat-chauffeur. Voordat hij de wereld van het groen betrad, was hij actief bij een montagebedrijf. De strakke veiligheidsprotocollen en het feit dat hij steeds minder plezier had in zijn werk, maakte dat Henk op zoek ging naar een nieuwe richting in zijn loopbaan. Maar waarheen?

Snuffelstages

Hij ging op zoek naar een passende nieuwe uitdaging. “Het bedrijf waar ik werkte ondersteunde mij in de zoektocht naar iets nieuws. Zo kon ik her en der snuffelstages lopen – een ideale manier om te ontdekken of iets bij je past, wat mij betreft”, vertelt Henk. Ook werken in het groen kwam als optie voorbij – dat sprak hem wel aan. Hij had al van jongs af aan een voorliefde voor het buitenleven. Sinds zijn zesde woonde hij op een boerderij, waar hij al snel de schoffel in zijn handen had. “Kennis van de tuin, planten en onkruid, doe je het beste op in de praktijk. Dat leerde ik dus al jong, en dat verleer je nooit. Ik ben daar ook nooit mee gestopt, al was het gewoon als hobby.”

Een stage in de groenvoorziening lag dus voor de hand. Hij kon bij Braber Groenvoorziening een week meelopen, en was meteen verkocht. “Het is afwisselend, je bent buiten bezig en je hoeft geen rekening te houden met de beperkingen zoals ik die ken uit de fabriek. In plaats daarvan geniet je van de natuur en de seizoenen, en sta je er middenin zodra alles weer gaat bloeien en groeien”, vertelt Henk.

Plezier en voldoening

Braber Groenvoorziening biedt hoveniers en groenmedewerkers aan onder meer gemeentes, bedrijven, campings en verzorgingshuizen. Hier kon Henk aan de slag op uitzendbasis, via AB Werkt in Goes. “Ik heb nooit eerder via een uitzendbureau gewerkt, maar het bevalt me ontzettend goed. Ik krijg elke vrijdagmiddag netjes op tijd mijn weekloon, en als ik vragen heb word ik snel geholpen. Iedereen heeft zo zijn eigen contactpersoon die altijd bereikbaar is, voor mij zijn dat Eline en Miranda. Maar belangrijker nog: het werk zelf is ontzettend fijn. We onderhouden tuinen van verzorgingshuizen, maar werken ook af en toe voor de gemeente. Dat maakt het afwisselend. In de winter zijn we veel aan het planten, knippen en snoeien. In het voorjaar komt alles weer tot leven, dan wordt het werk weer wat anders. Ik haal er zo ontzettend veel voldoening én plezier uit.”

Naast het werken in de buitenlucht spreekt Henk de prettige werktijden en het teamwork ook erg aan, vertelt Henk. “We werken van 07.30 tot 16.00 uur in de winter, in de zomer beginnen we een halfuurtje eerder. Daarnaast hebben we een fijn systeem qua uren. Een werkweek is 37,5 uur. Alles wat we in de zomer méér werken gaat in een spaarpotje. Als het in de winter dan een keer te slecht weer is om buiten te werken, dan doen we dat niet – de gemiste uren halen we dan uit het potje. Zo krijgen we het hele jaar hetzelfde aantal uren uitbetaald.”

Een paar handen en goede wil

Hoewel Henk het werk aan iedereen kan aanbevelen, geeft hij aan dat het natuurlijk wel bij je moet passen. “Daarom ben ik zo’n fan van de snuffelstages, dat heeft mij enorm geholpen. Ik zou dus zeggen: loop eens een weekje mee! Ervaar het zelf om te ontdekken of het groen bij jou past, maar ook of je matcht met het bedrijf.” Veel voorkennis is er in ieder geval niet vereist, zegt Henk. “Het enige wat je nodig hebt is een paar handen, en goede wil. De rest komt vanzelf.”

Zie jij zo’n carrièreswitch naar het groen ook wel zitten? Bekijk dan zeker eens de mogelijkheden op onze pagina met vacatures voor groenvoorziening en hoveniers.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden