Je kunt alleen besmet raken met vogelgriep als je intensief contact hebt met besmet pluimvee of besmette vogels. Dit kan bij het ruimen, onderzoeken, verzorgen van pluimvee en contact met kadavers. In dat geval dien je beschermende maatregelen te nemen. Overleg dit met je leidinggevende.
Strenge hygiëne maatregelen op álle bedrijven zijn nodig om besmetting met vogelgriep te voorkomen. Het Ministerie heeft hiervoor een protocol opgesteld. De volledige tekst vind je hier in het Hygiëneprotocol bezoekers pluimveebedrijven.
De maatregelen op een rij.
Hygiënemaatregelen
Uitgangspunt is “schoon komen en schoon gaan”. In veel gevallen heeft je werkgever een eigen bedrijfs- (of branche) hygiëneprotocol. Volg deze nauwgezet op en zorg dat ook anderen zich hier aan houden. Werk je op een pluimveebedrijf, dan mag je 72 uur voorafgaand geen ander bedrijf met pluimvee hebben bezocht.
Verder dien je minimaal aan de volgende hygiëne-eisen te voldoen:
- Parkeer de auto op de openbare weg, tenzij er aangewezen parkeerplaatsen zijn. Is het noodzakelijk om met de auto (bijv. service bus) het bedrijfsgedeelte op te gaan, dan gelden aanvullende hygiëne-eisen t.a.v. het voertuig (zie onder).
- Trek bij de auto schone en ontsmette laarzen aan of schone laarzen met daarover wegwerphoesjes.
- Neem evt. een disposable overall, wegwerphandschoenen, mondkapje, haarnetje, etc. mee;
- Kleed je om vóór het betreden van het bedrijfsgedeelte.
- Gebruik laarzen en bedrijfskleding van het bedrijf zelf. Is dit niet voorhanden, dan gebruik je eigen ontsmette laarzen of schone laarzen met overschoenen en een disposable overall.
- Disposable materialen laat je na gebruik achter op het bedrijf.
- Gebruik je je eigen materiaal, dan reinig en ontsmet je dit ter plekke met een daarvoor toegelaten middel. Wil je weten welke ontsmettingsmiddelen toegestaan zijn? Kijk hier voor meer informatie over ontsmettingsmiddelen.
- Is het niet mogelijk ter plaatse je materialen te reinigen, berg dan de gebruikte materialen op in een gesloten plasticzak in het vuile gedeelte van de auto en reinig/ontsmet dit later.
Voertuig op bedrijfsgedeelte
- Houd zoveel mogelijk afstand van de dierverblijfplaatsen
- Bij het verplaatsen van de auto op het bedrijf: schoeisel/handschoenen/bedrijfskleding verwisselen. Zorg dat je de cabine en pedalen schoon houdt!
En verder:
- Draag altijd een mondmasker met P3-filter als er flink wat stof van vogels en opgedroogde vogelpoep vrij kan komen.
- Werk je in een gesloten ruimte? Zorg dan voor voldoende ventilatie.
- Was en desinfecteer huidwondjes en plak er een pleister op.
- Was je handen na het werk met water en zeep, of beter: met een alcoholhoudende gel.
Over de vogelgriep
Ziekteverschijnselen
Mensen die ziek worden door de vogelgriep krijgen koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest en/of rode ogen. De ziekte verloopt meestal mild bij mensen en geadviseerd wordt de huisarts te waarschuwen en aan te geven dat je met pluimvee werkt.
Beschermt griepvaccinatie tegen de vogelgriep?
Het jaarlijkse griepvaccin dat veel mensen gaan halen bij de huisarts, biedt geen extra bescherming tegen de volgelgriep. Toch wordt pluimveehouders aangeraden het jaarlijks vaccin te halen. Reden is dat voorkomen moet worden dat verschillende griepvirussen gaan mengen en dat er een nieuw type van het griepvirus gaat circuleren onder mensen.
Wanneer moet ik naar de huisarts?
Heb je griep of ernstige luchtwegproblemen, ga dan naar de huisarts en geef aan dat je met vogels werkt. Meld klachten ook altijd bij de bedrijfsarts.
Klik hier voor een filmpje op de website van Stigas die alles helder uitlegt over de vogelgriep.