Coronavirus; tips om 1,5 meter afstand te bewaren

artikel

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen neemt weer verder toe, en de scherpte lijkt meer en meer te verdwijnen. Als we niet oppassen, zijn we op korte termijn weer terug bij af. Ter voorkoming van een nieuwe lockdown, heeft het kabinet/RIVM aangescherpte maatregelen aangekondigd. Het belangrijkste is dat we het coronavirus blijven controleren. Blijf daarom scherp op alle maatregelen, voor je eigen verantwoordelijkheid en dat van een ander.

Eén van de belangrijkste maatregelen, is de 1,5 meter afstand. Deze is heel belangrijk om verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar lang niet altijd even gemakkelijk. Bijvoorbeeld op de werkvloer, is het soms lastig om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Toch zijn er creatieve oplossingen te vinden. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende punten:

  1. Zet strepen op 1,5 meter tussen de werkplekken op de grond (met bijvoorbeeld gekleurde tape), zodat medewerkers op gepaste afstand werken. Pas dit ook toe bij de koffie- of snackautomaat.
  2. Zorg voor plexiglas of andere tussenschotten tussen de werkplekken. Dit voorkomt dat medewerkers elkaar besmetten. Maak ze ook iedere pauze schoon met desinfectiemiddel.
  3. Gebruik opvallende visuele signalen op de vloer, of muurstickers die medewerkers helpen herinneren aan de 1,5 meter norm. Het dragen van een felgekleurd hesje met het 1,5 meter afstand houden logo is ook een goede optie.
  4. Zorg indien mogelijk voor eenrichtingsverkeer op looppaden waar normaal veel medewerkers elkaar passeren. Lukt dat niet, instrueer medewerkers dan dat ze wachten totdat de collega gepasseerd is.
  5. Splits waar mogelijk het werk op in ploegendiensten. Met minder mensen is de 1,5 meter beter te handhaven en de continuïteit van de productie wordt ook nog eens gehandhaafd. Ook handig voor mensen met kinderen, die de zorg dan beter onder het gezin kunnen verdelen.
  6. Verdeel pauzes in kleinere groepen en breid indien mogelijk de kantinecapaciteit uit. Zorg in ieder geval dat medewerkers ook in de kantine 1,5 meter afstand kunnen houden. De regel is dan: 1 stoel per 2 meter.
  7. Bij het werk in de kas: laat medewerkers ‘om de rij’ werken.
  8. Wordt er met meerdere mensen gewerkt aan een machine, zorg dan voor verwijderbare scheidingswanden, of span een zeil. Zo hebben de medewerker geen fysiek contact.

Bron: Stigas en Werkgeverslijn