Braber Groenvoorziening: ‘Zonder medewerkers geen bedrijf’

ervaringsverhaal

Cees de Glopper kwam als 18-jarige jongen in dienst bij Braber Groenvoorziening. Inmiddels is hij er directeur en viert hij volgend jaar zijn veertigjarige jubileum bij het groenbedrijf. Zijn carrièrepad binnen Braber is typerend voor de organisatie: rangen en standen maken niet uit, iedereen is gelijk.

Braber Groenvoorziening biedt hoveniers en groenmedewerkers aan onder meer gemeentes, semioverheid, scholen, particulieren en zorginstellingen. Cees omschrijft zijn functie als ‘officieel directeur, maar eigenlijk gewoon manusje van alles’. “Ik ben uitvoerder, verkoper, logistiek medewerker, en nog veel meer. Dat maakt mijn werk ook zo leuk.” Cees werd begin jaren tachtig als tiener benaderd door Leo Braber, destijds directeur en tevens een bekende van de ouders van Cees: of hij niet voor hem aan de slag wilde? Dat was het startsein voor zijn lange en veelzijdige loopbaan bij het groenbedrijf.

Een uiteenlopende carrière

Cees begon bij Braber als algemeen medewerker, en haalde tijdens zijn werk in de groenvoorziening zijn diploma’s. Hij klom op tot (assistent) meewerkend voorman, uitvoerder, verkoper, hoofd verkoop en bedrijfsleider. Rond de eeuwwisseling werd hij mede-eigenaar, of, zoals hij zelf zegt, “de kleinste aandeelhouder met de grootste functie”. Om te zeggen dat Cees alle functies, rangen en standen binnen het bedrijf heeft doorlopen is een understatement. En daar is hij trots op. “Ik vind het belangrijk dat we een platte organisatie zijn, en ik denk dat we dat ook zijn – mede door mij. Ik geloof dat ik heel toegankelijk ben: iedereen kan altijd bij mij terecht.”

Bij Braber staat de mens centraal, want “zonder medewerkers heb je geen bedrijf.” Voor die medewerkers wordt dus goed gezorgd: er wordt geïnvesteerd in de vitaliteit van de mensen, maar ook in goede secundaire arbeidsvoorwaarden, passende werktijden en -schema’s, en een prettige werkdruk. Daarbij wil Cees benadrukken dat daarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen vaste krachten en zzp’ers. “Ik heb een hekel aan termen als ‘uitzendkrachten’ of ‘zzp’ers’. Dat zijn gewoon mensen van ons, zo simpel is het.” Op de werkvloer is daar dan ook geen verschil in te ontdekken: alle medewerkers krijgen een Braber werkshirt en -broek, maar ook een kerstpakket, bijvoorbeeld. Ongeacht of je gedetacheerd wordt, of in vaste dienst bent. “Ik denk dat dat wel iets zegt over ons en hoe wij naar onze mensen kijken. Het wordt ook gewaardeerd: er is weinig verloop in personeel, mensen werken hier lang en ze komen graag bij ons terug.”

Braber Braber

Een echt Brabertje

Cees werkt al zo lang als hij zich kan herinneren samen met AB Werkt. “Dat is dus al minstens veertig jaar. Je merkt dat AB zijn wortels heeft in de agrarische bedrijfsvoering: de medewerkers die via AB Werkt binnenkomen zijn trouw en hebben kennis van zaken.” Hoewel Braber Groenvoorziening samenwerkt met een aantal verschillende uitzendbureaus, steekt AB Werkt daar volgens Cees toch met kop en schouder bovenuit. “Een uitzendbureau scoort bij mij punten als ze het juiste kunnen leveren. Met Eline, onze contactpersoon bij AB, heb ik een goede klik. Zij weet precies wat wij zoeken. Soms belt ze en zegt ze: “Ik heb weer een echt Brabertje gevonden!” Dan moet ik al lachen. Ze bedoelt dan iemand die bewust kiest om bij Braber te werken, een goede vakman is, maar ook iemand die wil leren en fatsoenlijk is. We zijn uiteindelijk ook dienstverlener”, aldus Cees.

Het doel bij Braber is om zoveel mogelijk mensen in vaste dienst te hebben; dat geldt dus ook voor degenen die aanvankelijk als uitzendkracht zijn begonnen. “In de loop der jaren is het groenwerk steeds diverser geworden, dus mensen moeten breed inzetbaar zijn. Het moet bij je passen, ik ben de laatste die zal zeggen dat het makkelijk werk is. Maar als je hier op je plek zit, dan wil je ook niet meer weg”, sluit Cees af.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden