Bloemenkwekerij piekt met internationale werknemers

ervaringsverhaal

Nederlandse bloemen sieren wereldwijd tafels en interieurs. Maar er gaat heel wat werk aan vooraf voordat een vaas kan stralen. Dat werk is vaak sterk seizoensgebonden. En dan kan het een uitdaging zijn om op korte termijn, goede krachten te vinden.

 

Bij Bloemenkwekerij Wim van den Hoogen Cuijk B.V. hebben ze hart voor bloemen. Eigenaar Wim van den Hoogen begon midden jaren ‘80 met het kweken van bloemen op een klein stuk land. Inmiddels is de kwekerij uitgegroeid tot 6 ha grond, een kas en verwerkingslocatie in Cuijk. Het bedrijf is een echte pionier op veredelingsgebied en ontwikkelde in de loop der jaren vele soorten en variëteiten van met name Veronica’s. Ray van Haalen en Paul Verbruggen zijn bedrijfsleiders bij de bloemkwekerij “We kweken zomerbloemen die hun weg vinden over de hele wereld; van Kenia tot Columbia”, lacht Ray. “Er werken hier mensen die van bloemen houden, maar hoeveel mensen er werken, dat is afhankelijk van de tijd van het jaar.”

Piekmomenten

Door het sterk seizoensgebonden karakter van de bloemen heeft het bedrijf te maken met twee pieken. De eerste piek loopt van half april tot begin juni. Dan worden de planten gepoot, getopt en moet er onkruid worden gewied. “In die maanden werken niet alleen onze families mee, maar zijn tijdelijke krachten onmisbaar”, zegt Paul. “In de zomer is het rustiger tot het volgende piekmoment in september als de bloemen geoogst worden.” In het verleden werkte  het bedrijf met jonge arbeidskrachten uit de buurt en uitzendbureaus, maar het was soms een uitdaging om goed en gemotiveerd personeel te vinden. “We werken nu met arbeidsmigranten via AB Werkt en dat bevalt heel goed. Niet alleen zijn de mensen gemotiveerd, ze krijgen goede huisvesting en ze zetten de schouders eronder.”

Sunnyflowers Sunnyflowers

Meedenken met het bedrijf

AB Werkt zorgt voor een flexibele en veilige inzet van internationale werknemers en werkt nauw samen met specialisten in Polen en Roemenië. Ray is vooral te spreken over het persoonlijke contact en de hands-on aanpak. “AB Werkt denkt echt met ons mee. In februari nemen we samen het hele jaar door en bespreken we welke piekmomenten we wanneer kunnen verwachten.” Door al in een vroeg stadium vooruit te denken, kunnen arbeidskrachten tijdig gevonden worden. Vervolgens neemt AB Werkt zoveel mogelijk werk uit handen. Niet alleen door alle zaken omtrent wet en regelgeving en arbeidsbemiddeling in orde te maken. Ook door te zorgen voor kwalitatieve huisvesting en vervoer naar de locatie.

Goed werkgeverschap

“AB Werkt begrijpt de sector en heeft, net als wij, goed werkgeverschap hoog in het vaandel staan”, vertelt Ray. “Als werkgever dien je te zorgen voor een veilige werkomgeving en, waar nodig, persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar ook een goede begeleiding voor werknemers die toch in een vreemd land zijn. Een prettige samenwerking zorgt er voor dat werknemers het volgende seizoen weer terugkomen. En als we onverhoopt toch meer mensen nodig hebben dan gepland of er iemand uitvalt, lossen zij het op. Sinds we samenwerken met AB Werkt hebben we het hele jaar door genoeg goede arbeidskrachten aan het werk en kunnen we ons concentreren op het kweken van de mooiste zomerbloemen.”

Werk je nog niet met arbeidsmigranten, maar overweeg je dit wel? Lees hier onze tien tips die je er zeker bij gaan helpen.

Werk je al wel met arbeidsmigranten? Lees hier hoe je ze tevreden kunt houden.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden