Belader Danny Tummers doet elke dag fluitend zijn route

ervaringsverhaal

Het is een zonnige lentedag wanneer Danny Tummers (25) wordt gebeld voor dit interview. Hij is lekker op tijd klaar vandaag, op de achtergrond is het geluid van een drukke straat hoorbaar. “Ik zet even mijn scooter aan de kant”, zegt hij vrolijk. Eenmaal een rustig plekje gevonden, brandt hij los over het werk dat hij met zoveel plezier doet.

Danny is werkzaam als belader bij RWM, het bedrijf dat afvalinzameling verzorgt voor de gemeenten Beek, Beekdaelen, Sittard-Geleen en Stein. Aan hem en zijn collega’s de taak om alle containers met huisvuil, dozen papier en zakken plastic op tijd op te halen. Iets wat soms misschien als vanzelfsprekend wordt gezien, maar waar deze jongens zich elke dag weer sterk voor maken. Zwaar werk? Absoluut! Maar maakt dat het minder leuk? Zeker niet, want Danny doet elke dag weer fluitend zijn route.

Van ijzer naar afval

Oorspronkelijk zat Danny ‘in het ijzer’, als constructiebankwerker. Dat was niet zo zijn ding. “De hele dag met ijzer slepen, daar werd ik sowieso niet blij van. Daarnaast ben je alleen maar binnen, en toegewezen op het hoekje waar jouw lasapparaat staat. Je kunt wel zeggen dat ik me echt opgesloten voelde.”

Een wereld van verschil met wat hij nu doet. Als belader is hij juist de hele dag buiten, en dat geeft wat Danny betreft echt een gevoel van vrijheid. Daarnaast is de vraag van zijn werkgever simpel: je doet je route en haalt al het vuil op. Wanneer je pauze neemt of hoe laat je klaar bent, dat is aan jou en je team. “We krijgen tot 15.30 uur betaald. Maar met een beetje doorwerken zijn we vaak al wat eerder klaar. En dat is dan weer mooi meegenomen. Alles kan en mag op eigen tempo. Zijn we net in de buurt van McDonald’s, dan stoppen we daar voor onze lunchpauze. We krijgen alle vrijheid, zolang we ons werk maar goed doen.”

Achter het stuur

Vuilniswagens beladen mag maar tot je 30e. Dat heeft te maken met de P90-norm, die er op toeziet dat afvalinzameling op een veilige manier gebeurt en het werk fysiek niet te belastend is. Dat zou betekenen dat Danny over vijf jaar weer afscheid moet nemen van RWM, ware het niet dat hij op dit moment bezig is met een opleiding tot chauffeur. Heeft hij die straks voltooid, dan mag hij zelf achter het stuur. Of hij daarnaar uitkijkt? “Zeker weten, ik sta echt te popelen. Kijk, als chauffeur ben je de leider van de groep. Je zorgt ervoor dat alles doorloopt, maar je zorgt ook voor je beladers. Er is altijd goed voor mij gezorgd, dat wil ik straks ook doen voor mijn eigen team.”

Dankbaar werk

Danny werkt nu al een tijdje voor RWM, waar hij via AB Werkt terecht is gekomen. Hen spreekt hij elke week nog wanneer ze langskomen op zijn werkplek. Dan krijgt hij samen met zijn collega’s de kans om praktische zaken af te stemmen, of gewoon even te vertellen hoe het gaat. “Het is goed dat AB Werkt er is. Ze zorgen ervoor dat iedereen op de juiste werkplek terecht komt. We werken allemaal op flexibele basis: functioneert iemand niet, of doet hij zijn best niet, dan wordt hij overgeplaatst. Dat zorgt ervoor dat ons team bestaat uit jongens die van aanpakken weten. Dat werkt een stuk relaxter.”

Is het nou dankbaar werk, afvalinzameling? “Sommige mensen beseffen niet altijd hoe belangrijk ons werk is. En denken ook niet echt na over onze veiligheid als ze iets aan de straat zetten. Gelukkig zijn er ook een hele hoop mensen die ons werk wél weten te waarderen. Bij RWM wordt er tegens ons gezegd: zonder jullie staat hier alles stil. Jullie zíjn het bedrijf.” En zo is het maar net.

Ook werken bij RWM? Wij hebben deze toffe banen voor je!

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden