Het aantal dodelijke bedrijfsongevallen in de groene en agrarische sector was nog nooit zo laag, meldt onderzoeksinstituut Stigas. Ze registreerden vijf doden in 2022, tegenover tien in het jaar ervoor. Een positieve ontwikkeling, denk je misschien. Toch zijn vijf doden er nog steeds vijf te veel. Het toont aan dat er nog veel ruimte is om de aandacht voor veiligheid te verscherpen.
Stigas houdt de sterftecijfers bij sinds 1979. Toen lag het cijfer nog meer dan vijf keer zo hoog. Ondanks de verbetering is het aantal arbeidsongevallen nog altijd erg hoog in verhouding tot andere sectoren. Zeker als we het aantal ongevallen meetellen waarbij werkenden gewond raken en tijdelijk of langdurig niet kunnen werken. Reden te meer dus, om te zorgen dat veiligheid bij iedereen top of mind is. Bij AB Werkt is dit onderwerp dan ook een belangrijk speerpunt richting 2024.
Om ongevallen op je werkvloer terug te kunnen dringen, moet je in elk geval weten op welke vlakken het risico het hoogste is. Dit zijn de zes belangrijkste oorzaken van ongevallen in de agrarische sector:
- Alleen werken
- Ontbreken van de juiste (persoonlijke) beschermingsmiddelen
- Beperkte financiële middelen
- Tijdsdruk en vermoeidheid
- Gebrek aan kennis, informatie of opleiding
- Uitbesteding aan derden
Ook onze Bedrijfsverzorgers herkennen bovenstaande oorzaken overigens goed. Om de gevaren die zij lopen tot een minimum te beperken, is vooral een goede overdracht belangrijk. Van het bedrijf in het algemeen, en van de werkzaamheden in het bijzonder.
Dierhouderij gaat aan kop
De risico’s in onze sector zijn niet overal gelijk. De meeste ongevallen vinden de laatste tien jaar plaats in de dierhouderij. Het betreft er met name ongevallen met rijdende machines, zoals trekkers, heftrucks en shovels. Daarnaast komen beknellingen of valpartijen door contact met dieren regelmatig voor. Ook het werken met gevaarlijke gassen brengt risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de mestgassen uit een mestsilo. Tot slot tellen we relatief veel ongevallen met vallende voorwerpen, zoals hooibalen.
Wie worden het meeste getroffen?
Misschien kijk je hiervan op: in veertig procent van de gevallen is het slachtoffer de ondernemer zelf. En omdat het aantal familiebedrijven hoog is in de agrarische sector, komen ook ongevallen met gezinsleden relatief veel voor. De helft daarvan betreft kinderen onder de 18 jaar. Het is dus op zijn plaats om de veiligheid van jongeren en jongvolwassenen extra goed te bewaken. Wees ook extra alert als het gaat om bezoekers. Zij staan simpelweg minder stil bij de gevaren op een agrarisch bedrijf.
Vijf tips om ongelukken te voorkomen
- Creëer een veilige werkplek; los bestaande problemen op
- Beperk de werkdruk; denk ook aan mentale oorzaken zoals haast of verslapping
- Koop en gebruik de juiste werk- en beschermingsmiddelen
- Zorg voor bedrijfshulpverlening (BHV)
- Zorg ná een ongeval voor goede vervanging, overdracht en begeleiding
Scan jouw veiligheid
Wil je snel zien op welke vlakken de veiligheid op jouw bedrijf kan verbeteren? Doe de scan van Veilig op 1 om het te ontdekken.