Bartosz Sobczak: “Je krijgt kansen om te groeien”

ervaringsverhaal

Bartosz Sobczak volgde in Polen een opleiding in de horeca. Het werk in die sector is best veeleisend, daar kwam hij al snel achter. En ook dat je veel geluk moet hebben met je baas. Op zoek naar avontuur en nieuwe mogelijkheden kwam hij in mei 2020 naar Nederland. Nu werkt hij voor AB Werkt en is een echte ambassadeur.

“Als jongeman wilde ik eigenlijk niet elke avond en elk weekend voor vreemden moeten koken,” vertelt Bartosz. “Ik wilde zelf graag ook een privéleven hebben en opbouwen.” Hij kwam via bemiddelaar Good Job naar Nederland. Zijn eerste baantjes via verschillende uitzendbureaus waren niet bepaald een succes. Niet lang daarna kwam AB Werkt op zijn pad. “Hier kreeg ik hulp van een contactpersoon én ik kreeg huisvesting aangeboden.”

Van horeca naar planten

Hij ging aan de slag als sorteermedewerker bij pioenrozenproducent V.O.F. Duijndam-Bruinen. “Ik heb inmiddels ander werk, maar ik ga er nog steeds één maand per jaar terug om te ondersteunen bij de werkzaamheden. De overige maanden werk ik bij Snepvangers Tuinplanten B.V., een andere klant van AB Werkt. Ik ben er begonnen in de productie, met het stekken van planten.”

Vertrouwen in kwaliteiten

Al snel raakte Bartosz geïnteresseerd in de andere werkzaamheden bij Snepvangers Tuinplanten B.V. “Ik keek graag mee hoe de machines werkten, bijvoorbeeld de oppotmachine en de lopende banden. hH Ook was ik nieuwsgierig naar het bestelproces, het onderhoud van machines en het werken met de heftruck.” Zijn collega’s lieten hem graag hiermee kennismaken. Ook de klant had vertrouwen in de kwaliteiten van Bartosz. Hij mocht nieuwe medewerkers inwerken en bijspringen waar nodig.

Heftruckdiploma

“Ik heb op mijn werk en bij AB Werkt aangegeven dat ik graag een heftruckcertificaat wilde behalen,” zegt Bartosz. “Gelukkig konden ze nog wel een gecertificeerde medewerker gebruiken.” Personeelsbeheer van AB Werkt heeft Bartosz ingeschreven voor een ‘Doorzaam voucher’. Stichting Doorzaam is een fonds in de uitzendbranche dat onder andere helpt bij opleidingen. “Een maand later had ik mijn heftruckdiploma al op zak,” lacht hij.

Bartosz heftruck

Niet alleen werk

Bartosz is heel tevreden over de samenwerking met AB Werkt. “Er is altijd ruimte voor een persoonlijk gesprek met personeelsbeheer of een contactpersoon. Bovendien wordt alles, zelfs de kleinste dingen, snel opgepakt.” Hij gaat graag naar de bijeenkomsten voor de medewerkers van het kantoor in Etten-Leur. “Daar kom je bekenden tegen en praat je niet alleen over werk, maar ook over andere dingen.”

Zelfverzekerder

Hij vindt dat hij zeker gegroeid is in de jaren dat hij bij het tuinplantenbedrijf werkt. “Ik ben zelfverzekerder in mijn werk en de drempel naar anderstalige collega’s is nu een stuk lager. Het is ook fijn dat je binnen het bedrijf persoonlijke aandacht krijgt en dat de kwaliteiten van elke medewerker worden gezien. Je krijgt kansen om te groeien en te leren wat je nog niet kan.”

Tip van Bartosz

“Mijn toekomst zie ik voor me in Nederland. De mensen hier hebben een positieve instelling. Ze zijn aardig en willen je leren kennen.” Heeft Bartosz nog een tip voor buitenlandse werknemers die in Nederland komen wonen? “Probeer zo snel mogelijk op eigen benen te staan, leer de taal en volg scholingen. En vooral: lees de documenten die je tekent of die je krijgt ter info. Een goede werkgever zal je altijd willen helpen, maar je moet er wel zelf iets voor doen.”

Ambassadeur

Het gaat goed met Bartosz. Hij woont inmiddels op zichzelf, heeft hij zijn tweede contract in fase B in the pocket en hij spreekt steeds beter Engels. “Ik werk met veel plezier en voel me ook betrokken bij AB Werkt. Ik heb zelfs iemand aangedragen om bij AB Werkt te komen werken.” Dat leverde Bartosz mooi een referral bonus op. Hij wordt dan ook gezien als een echte ambassadeur voor AB Werkt.

Bartosz2

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden