Arbeidsmarkt update: een blik op 2023

artikel

Medewerkers die van baan wisselen, hogere lonen, veel flexwerken. Het zijn enkele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Benieuwd waar het heengaat? We zetten het voor je op een rij.

Zo’n anderhalf miljoen werknemers wisselden vorig jaar van baan. Dat is een op de vijf werknemers! Deze ontwikkeling hangt natuurlijk samen met de krapte op de arbeidsmarkt. Er is veel werk, maar vacatures worden maar moeilijk vervuld. Dat maakt het aantrekkelijk om van baan te wisselen. Werkgevers haalden daarom alles uit de kast om mensen te trekken. Een extreme situatie, die dit jaar waarschijnlijk wel wat zal normaliseren.

Meer banen, hogere lonen

Dat de vraag naar het aantal werknemers hoog blijft, vertaalt zich in meer banen en in lonen die ongeveer 4 procent hoger zijn. Hierdoor verbetert de koopkracht dit jaar. Een loon-prijsspiraal, waarbij lonen en inflatie gelijk oplopen, valt niet te verwachten. De inflatie is daarvoor simpelweg te hoog. Dat heeft een positieve kant, want het verkleint de kans dat de inflatie zichzelf versterkt.

Van alles meer

In 2023 komen er waarschijnlijk meer werkenden, maar ook meer werklozen, denkt Charles Kalshoven, macro-econoom en senior strateeg bij APG. Reden van deze ogenschijnlijk tegenstrijdigheid: ‘Een groeiende beroepsbevolking. Er zijn meer mensen tussen 15 en 75 jaar, en een groter deel van hen wil werken. Naar verwachting melden zich zo’n 140.000 extra mensen op de arbeidsmarkt. Twee derde vindt een baan, voor een derde wordt het lastig. Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) stijgt de werkloosheid hierdoor van 3,4 naar 3,9 procent. Zo’n stijging is nooit leuk, maar historisch gezien is dit werkloosheidscijfer nog altijd erg laag. Afgezien van 2022 moeten we ervoor terug naar 1974.’

Flexwerken blijft groot

Nu de arbeidsmarkt op spanning staat, zou je verwachten dat werkgevers alles doen om mensen aan zich te binden met een vast contract. Toch is Nederland nog steeds Europees kampioen in flexwerk: een op de tien banen is namelijk flex. Het komt in alle sectoren terug, van handel en horeca tot zorg, visserij en landbouw.

Vergeet je eigen mensen niet

Veel werkgevers richten zich in deze tijd met alle macht op het aantrekken van nieuwe mensen. Daarbij wordt alles uit de kast gehaald: van een hogere beloning of mooie bonus, tot de volledige vrijheid om zelf de werktijden te bepalen. Tegelijk vergeten werkgevers soms het talent in eigen huis, zegt Carina Schott, bestuurskundige en organisatiewetenschapper aan Universiteit Utrecht. Juist daar valt veel winst te behalen. ‘Geef werknemers meer autonomie door ze zelf te laten bepalen hoe ze hun werk inrichten. Datzelfde geldt voor de werk-privébalans.’ Bovendien moeten werknemers in tijden van krapte vaak andere taken kunnen uitvoeren. ‘Zorg dus voor training en blijf investeren in het personeel. Op die manier zorg je als bedrijf voor verbondenheid met de werkgever.’

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden