Als agrarisch bedrijfsverzorger houd je een bedrijf draaiende

artikel

Ook op een agrarisch bedrijf is er soms extra hulp nodig tijdens piekmomenten, ziekte of een welverdiende vakantie. AB Werkt heeft 55 bedrijfsverzorgers in dienst die inspringen wanneer dat nodig is. Pierre Dijkhoff is één van deze specialisten, en dat al 25 jaar lang. Hij weet precies wat er nodig is om een boerenbedrijf draaiende te houden.
 

Als bedrijfsverzorger voor AB Werkt werkt Pierre op varkenshouderijen. Zijn liefde voor dit werk stamt al uit zijn jeugd. Opgegroeid als zoon van een varkenshouder nam hij het bedrijf van zijn vader over. Daarnaast werkte hij als bedrijfsverzorger bij AB Werkt en dat werk doet hij tegenwoordig fulltime. Pierre: “Op mijn 40ste verkocht ik het boerenbedrijf, maar ik wilde wel graag in het vak blijven. Als bedrijfsverzorger neem ik een bedrijf gedurende een periode volledig over.”

Blijven leren

Inmiddels heeft Pierre al op zoveel bedrijven gewerkt dat hij de tel is kwijtgeraakt. En nog steeds vindt hij genoeg uitdaging. “Waar ik echt blij van word? Als ik ergens inval tijdens ziekte en ervoor kan zorgen dat het bedrijf draait zoals de boer het gewend is. Wanneer de eigenaar weer aan het werk gaat, moet het lijken alsof hij nooit is weggeweest.” Volgens Pierre is elk bedrijf anders en leert hij elke dag weer bij. ”Je kunt veel van elkaar leren. Elke boer heeft natuurlijk een eigen manier van werken, maar soms kan ook een kleine verandering groot effect hebben. Dan zal ik het zeker niet nalaten om daarop te wijzen.”

Van vele markten thuis

Er is in de afgelopen jaren flink wat veranderd. Pierre: “Bedrijven zijn tegenwoordig veel groter en dat betekent ook professioneler. In de loop der jaren werden de marges kleiner en moesten de bedrijven wel groeien en efficiënter worden.” Een groter bedrijf betekent ook meer specialismen. Waar werknemers voorheen continu wisselden tussen werkzaamheden, gebeurt dat nu veel minder. Pierre: “Werknemers werken in de draagstal, kraamstal, speenstal of inseminatiestal en kunnen niet altijd op verschillende plekken worden ingezet. Het is dan ook belangrijk dat dat voor een bedrijfsverzorger wél geldt. Wij kunnen zelfstandig alle aspecten van de dagelijkse praktijk overnemen, ook de aansturing van een team.”

Oog voor kwaliteit

Met de toegenomen professionalisering, ziet Pierre ook dat er meer afstand is ontstaan. “Voorheen zat ik tijdens de lunch aan tafel bij de familie, nu in de kantine. Dat maakt het werk minder persoonlijk. Maar wat niet is veranderd, is de hoge kwaliteit van de Nederlandse varkens. In Duitsland bijvoorbeeld is Nederlands vlees erg gewild en veel varkens gaan daar naartoe. Consumenten beseffen niet altijd dat de boer een mooi product aflevert met respect voor dierenwelzijn, maar dat het geld verderop in de keten wordt verdiend. De varkenshouder heeft er geen invloed op wat er daarna met het product gebeurt. De varkenshouders waar ik voor werk zijn stuk voor stuk mensen die zich met hart en ziel inzetten.”

Pierre is van plan nog vele jaren als bedrijfsverzorger aan de slag te blijven. “Het is voor mij een mooie combinatie tussen zelfstandigheid en eigen tijd. Ik kan het werk doen waar ik voldoening uit haal en toch op tijd weer thuis zijn voor het eten.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden