Alles wat je wil weten over jouw vakantiedagen

blog

Vakantiedagen en verlofuren zijn belangrijk om bij te tanken en fris weer aan het werk te kunnen. Maar hoeveel verlofuren heb je eigenlijk? Werk je via een uitzendbureau als AB Werkt, dan heb je recht op 25 vakantiedagen bij een fulltime dienstverband. Alles wat je wil weten over jouw vakantiedagen, lees je hieronder.

Ook als uitzendkracht bouw je vakantiedagen op. Dat werkt zo: voor elk uur dat je werkt, wordt een ca. 10% gereserveerd. Ga je met vakantie, dan kun je dus vakantiedagen opnemen. Je laat daarvoor je reservering uitbetalen. Ben je pas net aan het werk, let dan op dat je mogelijk nog niet genoeg verlofuren hebt opgebouwd. Een regel is dat als je fulltime werkt, je gemiddeld 16 2/3 uur vakantie opbouwt per gewerkte maand.

Alles wat je wil weten over jouw vakantiedagen, hebben wij voor jou op een rijtje gezet:

Hoeveel vakantiedagen bouw ik op?

In de wet is vastgelegd dat medewerkers 20 vakantiedagen (4 weken) per jaar opbouwen bij een fulltime dienstverband. Dit noemen we de wettelijke vakantiedagen. Je kunt dit als volgt berekenen:

4 x het aantal uren dat je per week werkt. Werk je 40 uur per week, dan bouw je per jaar 160 uur op. Ofwel 20 dagen. Werk je bijvoorbeeld 20 uur, dan heb je recht op 4 x 20 uur = 80 uur op jaarbasis.

Goed nieuws: als uitzendkracht heb je dus recht op meer vakantiedagen, namelijk 25 stuks (5 weken). Dat zijn er dus 5 (= 1 week) meer dan de wet voorschrijft. We noemen dat bovenwettelijke vakantiedagen. Werk je niet fulltime, dan worden de bovenwettelijke vakantiedagen op basis van je gewerkte uren per week berekend.

Onbetaald verlof

Stel je werkt nog niet zo lang voor AB Werkt, dan heb je waarschijnlijk nog niet voldoende verlofuren opgebouwd. Je kunt dan nog steeds verlof nemen. Als het past in de planning van het bedrijf natuurlijk. Neem je verlof, dan heb je over die periode minder inkomen, je neemt in dat geval onbetaald verlof op. Ga je na verlof weer aan de slag, dan start je direct met het opnieuw opbouwen van verlofuren.

Heb je vragen over vakantiedagen en verlofuren? Vraag het aan ons!

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden