Harry Vriens al 25 jaar allround dierverzorger voor AB Werkt

ervaringsverhaal

Wie bij Harry Vriens in Bakel het erf oploopt, komt er snel achter wat Harry’s grote passie is. “Varkens”, lacht hij, wijzend op zijn collectie varkensbeeldjes in allerhande maten en uitvoeringen. Op 6 januari jl. was Harry al 25 jaar bij AB Werkt in dienst als allround-dierverzorger. Maar ook al vóór die 25 jaar, liep het verzorgen van varkens als een rode draad door zijn leven. “Zorgen voor deze dieren ligt mij gewoon erg goed.”

Harry Vriens groeide op in een boerengezin met 12 kinderen. “Mijn vader had een agrarisch bedrijf met koeien en varkens”, begint Harry. “Dat was hier op de plek waar ik nu woon.” Na zijn opleiding tot timmerman aan de lts, begon Harry op 16-jarige leeftijd met werken. Eerst in de bouw. Harry: “Op een goed moment werkte ik voor een aannemer die stallen bouwde. Zo kwam ik toch weer veel bij boerenbedrijven over de vloer. Mijn interesse groeide. In 1981 heb ik het varkensbedrijf van mijn vader overgenomen en in de jaren erna uitgebreid tot een bedrijf met 150 zeugen en 600 mestvarkens.”

 

Combi-baan

Door de steeds strenger wordende wet- en regelgeving vond Harry het na verloop van tijd steeds lastiger om zijn varkensbedrijf voort te zetten. In 1993 verkocht hij het daarom. Maar Harry zit niet graag stil. Twee jaar later, in 1995, werkte hij alweer op een varkensbedrijf in Deurne. “Ik verving daar de eigenaar die helaas was overleden. Eigenlijk was ik toen al bedrijfsverzorger, alleen nog niet via AB Werkt. Dat kwam pas twee jaar later. Op 6 januari 1997 ging ik voor het eerst voor toen nog AB Werkt Zuidoost-Brabant aan de slag in een combi-baan. Ik werkte ’s morgens voor het ene varkensbedrijf en ’s middags voor het andere.”

Harry bedrijfsverzorging

Assistent-bedrijfsverzorger

De titel allround-dierverzorger, een mooi woord volgens Harry, heeft hij sinds 2003. Harry: “Als allround-dierverzorger werk ik naast de boer. Samen proberen we een varkensbedrijf zo goed mogelijk te runnen. Ik breng veel ervaring mee en zie altijd mogelijkheden voor verbetering bij de bedrijven waar ik kom.” Harry lacht: “Niet iedereen staat open voor verandering, maar soms pas ik ongevraagd iets aan. Als de boer dan opeens de groeiresultaten van de varkens ziet verbeteren, is hij er toch wel blij mee.”

Comeback

In 2018 kreeg Harry een beroerte. Gelukkig kwam hij er met alle hulp die hij kreeg weer bovenop, alleen fulltime werken zat er niet meer in. Harry: “Sinds 2020 werk ik daarom via AB Werkt Detachering. Ik werk nog altijd als allround-dierverzorger, alleen zo’n 15 uur per week en in een rustiger tempo. Toen ik ziek werd dacht ik dat ik mijn 25-jarig werkjubileum niet meer zou halen. Maar dat is me nu toch gelukt. Mijn plan is om in dit jubileumjaar te stoppen. Voor de gein houd ik bij hoeveel dagen en uren ik nog moet tot aan 31 december.” Op het moment van dit interview, had Harry nog 690 diensturen te gaan.

Passie

“Ik vind dat de zaken goed geregeld worden door AB Werkt”, gaat Harry verder. “Toen ik voor AB Werkt Bedrijfsverzorging werkte, had ik veel contact met collega-bedrijfsverzorgers. Je wisselde dan regelmatig ervaringen met elkaar uit, dat was erg prettig. Ik werk nog altijd graag in deze sector, zou ook geen ander werk willen. Zelf ben ik niet opgegroeid met computers en automatisering in het varkensbedrijf. Wat dat betreft heb ik de afgelopen jaren nog veel geleerd. Ik vind het fijn dat AB Werkt me de kans geeft om dit mooie beroep nog tot aan mijn pensioen te kunnen uitoefenen. Het is fysiek af en toe best zwaar, maar het is en blijft mijn passie. Of beter gezegd: een uit de hand gelopen hobby.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden