Recruiter Dunja geeft 8 ingrediënten voor een sterk CV

Dunja Meis - Weijers Recruiter - regio Zuid-Limburg
blog

Dunja - recruiter BeekEen sterk cv schrijven. Het is even werk, maar dan krijg je er ook werk voor terug! Met deze 8 ingrediënten voor een sterk cv weet je zeker dat alles erin staat waar een recruiter naar zoekt. Dus stroop je mouwen maar op, daar gaan we!

1. Je persoonlijke gegevens

Wie ben je? Een cv begint altijd met je persoonlijke gegevens. Je volledige naam en adres, geboortedatum, telefoonnummer en je e-mailadres. Vermeld hier ook per wanneer je beschikbaar bent. Tip: voeg als finishing touch een profielfoto toe.

2. Je profielschets

Wat voor persoon ben je? En wat zijn je ambities en doelen? Stel je jezelf duidelijk voor, in maximaal 4 regels. Let op: een goede profielschets is uniek én specifiek. Vermijd dus clichés, en zorg dat je verhaal aansluit op de vacature waar je naar solliciteert.

 3. Je werkervaring

Waar heb je allemaal gewerkt, in pakweg de laatste 10 jaar? Zet het op een rij, te beginnen bij je laatste baan. Links noteer je de periode waarin je het werk deed en rechts de bedrijfsnaam en je functietitel. Schrijf daaronder heel beknopt welke werkzaamheden je hebt uitgevoerd.

4. Je opleidingen

Op welke basisschool je zat, dat maakt voor een werkgever niet uit. Vermeld alleen de opleidingen, trainingen en cursussen die relevant zijn voor de functie die je op het oog hebt. Schrijf dit net zo op als bij je werkervaring: links de periode waarin je de opleiding volgde, en rechts de naam ervan. Vermeld daar ook of je het diploma of certificaat hebt behaald.

5. Je competenties

Vaardigheden, talenten, kennis en houding – die vormen samen je competenties. Als je ze benoemt, kan een werkgever of recruiter je geschiktheid voor de functie goed beoordelen. Je hebt natuurlijk talenten te over, maar kies er zeker 4 of 5 die goed passen bij de functie waarop je solliciteert. Neem competenties nooit letterlijk over uit de vacaturetekst, maar omschrijf ze je eigen woorden. Of vraag een vriend of collega om je pluspunten op een rijtje te zetten.

6. Je nevenactiviteiten

Doe je wel eens vrijwilligerswerk? Sta je als coach op het sportveld? Of zit je bij een politieke partij? Dit soort nevenactiviteiten lijken misschien niet interessant voor werkgevers, maar dat zijn ze wel! Ze vertellen namelijk veel over je interesses, ambities en keuzes. Laat ze dus zeker niet onvermeld.

7. Je hobby’s

Sport of spel, filosofie of astrologie, breien of kleien – ook je hobby’s en interesses horen thuis op je cv. Hiermee geef je kleur en persoonlijkheid aan dit verder vooral zakelijke document, en laat je recruiters zien wat voor persoon je bent.

 8. Je referenties

Fijn dat jij enthousiast bent over jezelf – blijf dat vooral – maar recruiters horen het ook graag van een ander. Verzamel dus een paar positieve reviews. Van collega’s die graag met je werken bijvoorbeeld. Of nog beter, van een teamleider of directeur.

Zo, dat waren alle 8 ingrediënten die je nodig hebt voor een sterk CV. Dat was te doen, toch? Hier heb ik nog 3 tips voor je om alles samen te brengen. Allereerst: houd je cv zo beknopt mogelijk. Maximaal 2 pagina’s. Als tweede: Zorg dat je cv er verzorgd uitziet. Kies een fraai lettertype, en orden alle hoofdstukjes netjes. En tip nummer drie: let op tik- en taalfouten. Door één slordig foutje kan je cv al in de prullenbak belanden. Laat dus altijd iemand je tekst checken.

Wil je meer weten over het maken van een CV? Kijk dan hier verder.

Vind je het toch nog moeilijk om een CV te maken? AB Werkt maakte een handige template die je eenvoudig kunt vullen met jouw gegevens. Klik hier. Er zijn ook handige programma’s zoals Canva voor het eenvoudig maken van een mooi vormgegeven CV.

Heb je vragen over dit blog artikel

Dunja Meis - Weijers Recruiter - regio Zuid-Limburg

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden