5 manieren om je personeel te behouden

blog

Goede medewerkers vinden kost tijd, geld en is altijd gedoe. Ben je tevreden over je huidige mensen? Dan is het slim om in ze te investeren en ze zo voor jouw bedrijf te behouden. Met deze vijf tips houd je medewerkers tevreden en weet je je personeel te behouden.

1. Selecteer nieuwe werknemers zorgvuldig

De basis ligt natuurlijk in het kiezen van je medewerkers. Het is belangrijk dat er een goede match is tussen het bedrijf en de werknemers. .Geef voldoende aandacht aan de sollicitatieprocedure en recruitment om een valse start voorkomen. Past je bedrijfscultuur bij de kandidaat? En andersom? Dan is de kans groter dat jullie match langer standhoudt. Hulp nodig? Een uitzendbureau als AB Werkt kan je ontzorgen als het gaat om het vinden van nieuw personeel.

2. Zorg voor een goede werksfeer

De onderlinge relatie tussen collega’s heeft een grote invloed op het werkgeluk. Investeer dus in een cultuur waarin wederzijds vertrouwen bestaat. Transparantie en openheid zorgen ervoor dat je van elkaar weet wat er speelt. Een goede sfeer wordt ook in stand gehouden door iedereen gelijk te behandelen. Maak geen onderscheid in geslacht of leeftijd. Neem signalen serieus die mogelijk de werksfeer onder druk zetten. Het is geen discussie dat pesterijen, racisme of onheuse bejegening op de werkvloer ontoelaatbaar zijn.

Spontaniteit en lol op de werkvloer zijn belangrijk om te zorgen voor een optimale werksfeer. Organiseer dan ook regelmatig leuke uitjes of andere activiteiten – binnen de mogelijkheden die er momenteel zijn – waarbij collega’s elkaar op een andere manier leren kennen. Zeker in deze tijd is ‘samen’ het toverwoord.

3. Waardeer je medewerkers

Iedereen vindt erkenning en waardering fijn. Zorg dat je medewerkers het gevoel hebben dat je ziet wat zij doen en dat ze hiervoor ook worden beloond. Dit kan in de vorm van een goed salaris en een loonsverhoging, naar ook via complimenten. Leg niet alleen de nadruk op dingen die beter kunnen, maar benadruk ook juist de dingen die goed gaan. Van fouten maken wordt iedereen uiteindelijk beter, laat dat ook toe. Denk verder aan de ontwikkeling van je mensen. Bijvoorbeeld via doorgroeimogelijkheden binnen je bedrijf of het aanbieden van trainingen. Werknemers leren graag bij; ook zaken die ze eventueel ergens anders in de toekomst kunnen toepassen. Een persoonlijk ontwikkelingsplan kan hierbij helpen.

4. Houd de functie spannend en uitdagend

Voorkom dat je medewerkers mentaal uitgeblust raken, vooral als ze een functie al langere tijd invullen. Bijvoorbeeld door ze meer verschillende taken te geven. Geef je mensen daarnaast voldoende prikkels door ze te blijven uitdagen. Leg de lat zo nu en dan iets hoger of geef (meer) verantwoordelijkheid. Meestal begeleiden oudere werknemers hun jongere collega’s. Draai deze rol eens om. Je zult versteld staan van de nieuwe inzichten.

5. Zorg voor organisatie en structuur

Mensen vinden een goede organisatie en structuur fijn. Chaos werkt voor niemand. Je medewerkers raken dan al snel de draad kwijt, wat ten koste gaat van effectief werken en plezier. Een duidelijke taak- en functieverdeling of werkrooster kunnen je hierbij helpen. Zorg ervoor dat de wederzijdse verwachting duidelijk is. Wat verwacht je van de werknemer en wat verwachten zij van jou?

We hopen dat we je bruikbare tips hebben gegeven om je personeel te behouden. Heb je toch behoefte aan nieuw personeel? AB Werkt is dé werkspecialist en kennispartner om je hierbij te helpen. Neem contact met ons op.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden