Schrijf je in bij AB!

Afrikaanse Varkenspest in opmars

De laatste jaren zijn er steeds meer meldingen van de Afrikaanse Varkenspest in Oost-Europa. Zo kampen Polen en Roemenië al een tijd met het uiterst besmettelijke virus. Ook het grootste varkensbedrijf van Roemenië is onlangs getroffen, waarbij 140.000 varkens zijn geruimd. De Afrikaanse varkenspest lijkt ook steeds dichterbij Nederland te komen, de ziekte is nu ook in België bij wilde zwijnen vastgesteld.


Wat is de varkenspest?
Afrikaanse Varkenspest is een uiterst besmettelijke virusziekte die alleen voorkomt bij varkens. Het virus is dodelijk voor deze dieren. Voor de mens is de ziekte ongevaarlijk.

Hoe vindt verspreiding plaats?

De verspreiding van het virus kan gebeuren door besmette dieren, vrachtauto’s en personenauto’s en mensen die in contact zijn geweest met het virus. Verder kan het virus worden verspreid via eten en drinken, vooral vlees en vleeswaren.

Hoe herken je de varkenspest?
De Afrikaanse Varkenspest heeft het volgende ziektebeeld: koorts, slappe varkens, gebrek aan eetlust, ontstoken oogslijmvliezen, rode huid, (bloederige) diarree en braken. Ben dus alert op deze signalen. Verdenk je varkens van besmetting, dan is het zaak om snel actie te ondernemen. Schakel een dierenarts in en bepaal samen vervolgstappen.

Help mee om verspreiding te voorkomen!
Ook jij kunt helpen verspreiding te voorkomen, het is namelijk in ieders belang dat het virus van de Afrikaanse Varkenspest zich niet verder verspreidt. We hebben enkele maatregelen voor je op een rij gezet zodat jij jouw steentje bij kan dragen om een uitbraak in Nederland te voorkomen:

Werk je in de varkenshouderij, dan: