Schrijf je in bij AB!

Werken in de zon

Velen van jullie zijn voor jullie werk actief in de buitenlucht. Heel gezond. Maar het is belangrijk om je goed te beschermen tegen kracht van de zon. In 2014 kregen ruim 50.000 mensen huidkanker. Het is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren alleen nog maar stijgt.


UV-straling

In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van te veel blootstelling aan UVstraling. Deze UV-straling komt van nature voor in zonlicht. Daarnaast wordt UV-straling kunstmatig opgewekt in zonneapparatuur als zonnebanken, hoogtezonnen en solaria. Als de huid te vaak en te lang aan UV-straling wordt blootgesteld kunnen de huidcellen beschadigen. Op langere termijn kan huidkanker het gevolg zijn.

Huidtype

Naast de hoeveelheid UV-stralen die je huid opvangt tijdens je leven, speelt het huidtype ook een rol. Mensen met een lichte huid die snel verbranden in de zon, hebben een groter risico huidkanker te ontwikkelen dan donkere mensen met veel pigment in hun huid.

Wat kun je doen?

Smeer je in

Zorg dat je je huid goed beschermt. Smeer je dik in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Doe dit een half uur voordat je buiten aan het werk gaat en herhaal dit elke 2 uur of vaker, bij bijvoorbeeld sterk transpireren. Tegenwoordig zijn er goede crèmes te krijgen die snel in je huid trekken waardoor je direct aan de slag kan. Let op de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding. Ook op bewolkte dagen kan de zon verraderlijk zijn. Soms is de zonkracht zelfs sterker omdat de zon weerkaatst tegen de wolken. Dus ook bij werken in de schaduw is het belangrijk je goed in te smeren.

Draag UV-beschermende kleding

Draag daarnaast een petje en een goede zonnebril die UV-stralen tegenhoudt. U-stralen komen ook door je kleding heen. Katoenen T-shirts bieden niet altijd genoeg bescherming. Zorg daarom voor UV-beschermende kleding, bij voorkeur een broek met lange pijpen en een shirt met lange mouwen. Er is speciale kleding waarmee je de hele dag in de brandende zon kunt werken, zonder dat je huid schade oploopt.

Misschien heb je bovenstaande maatregelen al getroffen, toch blijft het belangrijk om je huid te controleren op verdachte plekjes. Vertrouw je het niet, raadpleeg dan een arts.

Zon ook goed voor je

Zonlicht is niet alleen maar gevaarlijk maar vooral goed voor je. Het levert namelijk een belangrijke bijdrage in het regelen van je dag- en nachtritme door de aanmaak van melatonine. Daarnaast zorgt zonlicht voor de aanmaak van Vitamine D. Deze vitamine is belangrijk voor sterke botten, heeft invloed op de ontwikkeling van je spierkracht en speelt het een beschermende rol bij allerlei vormen van kanker. Verder verlicht Vitamine D pijn in de gewrichten, vermindert het de kans op hart- en vaatziektes en een hoge bloeddruk.

AB Werkt op Twitter
AB Werkt op Facebook