Schrijf je in bij AB!

Varkenspest in Polen


LET OP: neem geen etenswaren mee vanuit Polen
 

Afrikaanse varkenspest blijft zich verspreiden.

Met name Polen heeft sinds begin maart veel nieuwe gevallen gemeld. In Polen brak in de regio Lubelskie Afrikaanse varkenspest uit bij een bedrijf van 640 varkens.

Honderd dieren zijn gestorven en de rest is geruimd. De Poolse veterinaire dienst geeft aan dat er sinds begin maart 171 nieuwe uitbraken van 355 dode zwijnen gerapporteerd. De meeste gevallen deden zich voor in de twee regio's Lubelskie en Mazowieckie. In de periode van 22 tot 28 januari waren er 104 nieuwe uitbraken bij wilde zwijnen in Polen. Over het algemeen is het totale aantal sinds het uitbreken van de varkenspest nu toegenomen tot 1.222.

Opvoeren bestrijdingsmaatregelen

De Poolse landbouwminister Krzysztof Jurgiel ontmoette in Warschau de Europees commissaris Vytenis Andriukaitis en de ministers voor landbouw en veterinaire diensten van Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland en de lidstaten van het blok. De Europese commissaris benadrukte dat de landen van de Europese Unie de ziekte moeten bestrijden door grenscontroles, jachtpraktijken en controle van de zwijnenpopulatie op te voeren.

Jurgiel deelde mee dat er gewerkt wordt aan een nieuwe wet om de constructie van het anit-wilde zwijnen hek te regelen. Hij gaat ervan uit dat de mogelijke constructie van het hek in september van start zal gaan.

Roemenië

De Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) geeft ook informatie over de meest recente uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Roemenië. In dít land is er halverwege maart een nieuwe uitbraak van varkenspest op een varkenshouderij geweest. Op een klein vleesvarkensbedrijf zijn er vijfdieren dood gegaan. De uitbraak was in de regio Satu Mare. Dit ligt dicht bij de grens met Oekraïne, maar ook met Hongarije.

Menselijk risico

Volgens de wetenschappers blijft de grootste bedreiging voor de introductie van de ziekte de mens die de ziekteverwekker via ongekookte, besmette varkensproducten naar het westen zou kunnen vervoeren. Het risico van menselijke introductie wordt daarom nog steeds als hoog beschouwd.

 

Bron: Ministerie van Landbouw in Polen