Schrijf je in bij AB!

Tips veilig werken in de zon

Zonlicht is heel goed voor ons mensen. Hoe anders ziet een dag eruit met een zonnetje aan de hemel dan met grijze wolken. We worden er blij en vrolijk van en zonlicht zorgt bovendien voor de aanmaak van vitamine D. En die vitamines hebben we hard nodig voor sterke botten en tanden, voor onze weerstand en goede spieren.

Gevolgen van  teveel zon

Echter, zoals met zoveel dingen is een teveel aan zon ook niet goed.  We kennen allemaal de risico’s van teveel zon. Huidkanker is een niet te onderschatten risico. Jaarlijks wordt bij ca. 35.000 mensen in Nederland huidkanker geconstateerd.

Daarbij is zonlicht ook schadelijk voor de ogen. Door een te hoge hoeveelheid ultraviolette en IR (=onzichtbare infraroodstraling) kan er staar ontstaan. Staar vertroebelt de ooglens en kan, zonder behandeling, het hele gezichtsvermogen aantasten.

En wat dacht je van een zonnesteek? Je voelt je misselijk, krijgt hoofdpijn, je lichaamstemperatuur stijgt boven de 40 graden en je kunt er een paar dagen behoorlijk ziek  van zijn.

Warmte en zonkracht, kijk uit voor allebei

Bij het werken in de zon is het niet alleen de warmte waar rekening mee moet worden gehouden, maar ook met de zonkracht. Doordat de ozonlaag dunner is geworden, is de hoeveelheid UV-straling die onze aarde bereikt een stuk groter. Deze UV-straling wordt uitgedrukt in zonkracht. Deze zonkracht is niet altijd hetzelfde en kan op een bewolkte dag net zo hoog, of zelfs hoger, zijn als op een stralende dag.

Het KNMI geeft dagelijks de zonkracht door. Wanneer deze 7 of hoger is, is het verstandig om extra beschermingsmaatregelen te nemen. Bij zonnekracht 8 kan je huid binnen 10 minuten verbrand zijn. Voor meer info klik hier dan door

 Tips voor veilig buiten werken in de zon

Iedereen die veel buiten werkt  moet rekening houden met de warmte en de zon.  Hoveniers, stratenmakers, wegwerkers, medewerkers in de land- en tuinbouw etc. werken veel buiten en behoren dus tot een risicogroep.

Wat kun je doen om veilig buiten te werken in de zon?

Blijf drinken!

Uitdroging is één van de belangrijkste oorzaken van een zonnesteek. Zorg dus dat je goed blijft drinken.

Wanneer het tropisch warm is heb eigenlijk de neiging om zo koud mogelijk te drinken. Maar het is verstandiger om iets warms te drinken. Als je namelijk iets warms drinkt, zorgt je lichaam er voor dat je automatisch weer afkoelt. Drink je iets kouds, dan zorgt je lichaam ervoor dat je weer opwarmt en het dus nog warmer krijgt.

Zorg dat je geen zonnesteek krijgt:

Zorg goed voor jezelf, ook in de zon, en geniet vooral van je werk buiten!

Teken

Teken lijken op kleine spinnetjes. Wanneer een teek je bijt, zwelt de teek op tot een donkerrood bolletje en eenmaal volgezogen met bloed kan het doorsnede hebben van 1 centimeter. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

Wat kun je doen om de kans op een tekenbeet te verminderen?

Teken komen overal voor en vooral in hoog gras en struikgewas. Verder zitten ze op huisdieren, wild, vogels en kadavers. Van maart tot en met oktober worden mensen het meeste gebeten.

Mocht je werken in deze, voor tekenbeten, risicovolle omgevingen zorg dan voor gesloten en huid-Tipsdekkende kleding en draag je sokken over je broek. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insecten-werend middel dat DEET bevat en smeer ook onbedekte huid in met een anti-insectenmiddel met DEET.

Ondanks deze voorzorgsmaatregelen is het belangrijk dat je elke dag weer controleert op tekenbeten.